Birleşmiş Milletler, kimyasal silah kullanımını araştırmak için Suriye ile anlaşma sağladıklarını açıkladı.

BM tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre olası kimyasal silah kullanımını soruşturmak için Suriye ile 26 Temmuz günü anlaşmaya varıldı.  Ancak BM müfettişlerinin olay yerinde inceleme yapma imkanı olup olmadığı konusunda net bir ifade kullanılmadı.

Salı ve Çarşamba günleri BM’nin iki özel görevlisi Şam’da bulunarak, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ile görüştü.

Detay vermeyen BM, “Sıkı ve verimli tartışmalar yürütüldü” diyerek, bu tartışmaları sürdürülme biçimi üzerine anlaşmaya varıldığını belirtti. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 28 aydır süren savaşta tüm kimyasal silah iddialarını araştırmak için genel bir giriş istedi.  Şam yönetimi ise BM’nin sadece 19 Mart günü silahlı gruplar tarafından Han El-Asal kentinde kimyasal silah kullanıldığına dair iddiaları araştırmasında ısrar etti.

Uluslararası örgütler Suriye’deki çatışmalar sırasında 13 kimyasal saldırı vakasına ilişkin bilgi aldıklarını söylüyor. İngiltere, Fransa ve ABD tüm bu saldırıların Suriye ordusu tarafından gerçekleştiğini savunuyor. Suriye’nin temel ittifakı Rusya ise kendi yaptığı araştırmasında Han El Asal’da “isyancıların” sarin gazı kullandığını belirlediklerini ifade ediyor.

BM’ye göre Mart 2011’de başlayan çatışmalardan bu yana 100 bini aşkın kişi öldü. ABD Kongresi, Barack Obama’nın silahlı gruplara askeri destek verme projesine giderek daha olumlu yaklaşıyor. Şimdilik Washington’un sadece öldürücü olmayan destek ve insani yardım sağladığı iddia ediliyor.  Bununla birlikte ABD Başkanı Obama Haziran ayında askeri desteğini arttırma sözü verdi.