Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani İşler ve Acil Durum Koordinatörü Stephen O'Brien, Musul’un kurtarılması operasyonunun başlamasının ardından dün yaptığı açıklamada, “Musul’da yaşayan 1,5 milyon insanın güvenliğinden derin endişe duyduklarını” belirtti.

O'Brien, resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD'in Irak’ın Musul kentinden çıkarılması için yapılan askeri operasyonun, “sivillerin, iki tarafın keskin nişancılarının ateşi arasında kalma riski olduğu” ifade edildi.

'1 MİLYON İNSAN EVLERİNİ TERK ETMEYE ZORLANABİLİR'

“Onbinlerce Iraklı, kuşatma altındaki kentte ‘canlı kalkan’ olarak kullanılabilir. Binlerce kişi, cepheler arasında sıkışmaya zorlanmış olabilir. En kötü senaryoda, bir milyon insan evlerini terk etmeye zorlanabilir.”

SİVİLLER İÇİN ÇAĞRI

Stephen O'Brien, savaşan taraflara, sivilleri korumaya yönelik uluslararası hukuka uymaları için çağrı yaptı:

“Sivil halkın ihtiyacı olan yardıma ulaşmasını sağlamak yükümlülüğü altındasınız. Hiçbir şey daha önemli değil.

“Askeri operasyon ile yerlerinden edilmiş sivilleri desteklemek için, insani yardım partnerlerimiz ellerinden geleni yapacak.

“Kamplardaki insanların acil durumda kullanması için 60 bin kişilik barınma alanı hazırlandı. 250 bin kişilik kamplar da hazırlanma aşamasında. 220 bin aileye dağıtılabilecek şekilde gıda hazırlandı. Dağıtım alanlarında temizlik fasiliteleri ve temel ihtiyaç malzemesi hazırlandı.”

O'Brien, “en kötü senaryaonun gerçekleşmesi durumunda” mültecilere destek olmak için ülkelere ekonomik yardım çağrısı da yaptı.