Birleşmiş Milletler’e bağlı Irkçılıkla Mücadele Komitesi (CERD), Fransa’da Romanların dışlanmasına ve ırkçı söylemlere karşı uyarıda bulundu. CERD tarafından Fransa’nın azınlıklara yönelik politikasına dair yapılan değerlendirmeler kapsamında bir dizi gözlem ve tavsiyeye yer verildi.

POLİTİKACILARIN IRKÇI NEFRET SÖYLEMİ ARTIYOR

BM’ye bağlı komiteye göre, Fransa’da Romanlara yönelik dışlayıcı ve ırkçı söylem giderek artıyor. Romanları dışlayan söylemlerin politikacılar tarafından sıkça kullanıldığına dikkat çeken CERD, “Romanlara yönelik olumsuz steerotip değerlendirmelerin artış gösterdiği vurgulandı.

Büyük kısmı karavanlarda göçebe olarak yaşayan Romanların giriş yaptıkları komünlerde kamp yapmalarının engellendiğini hatırlatan CERD, alternatif barınma önerilerinin yapılmaması eleştirildi.

CERD, Fransız polisinin Romanlara yönelik aşırı güç kullandığını belirttiği raporunda, bu durumun özellikle kamp alanlarının boşaltılmasında sıkça rastlandığı vurgulandı. Komite, Fransız makamlarına çağrı yaparak, toplumun daha toleranslı olması için duyarlılığı arttırma çalışmaları yürütmeleri istendi.

IRKÇILIK VE YABANCI DÜŞMANLIĞI BAYAĞILAŞTIRILDI

CERD’in Fransa’daki ırkçılığa yönelik en önemli uyarısı ise ırkçı ve yabancı düşmanı söylemlerin bayağılaştırılmasına yönelik oldu. Birçok siyasi çevrenin ve medyanın ırkçılığı sıradanlaştırdığının altını çizen Komite, birçok bölgedeki ‘gettolaşmaya’ da dikkat çekildi.

Raporda, gettolaşmış semtlerde yaşayan yabancı kökenli bireylerin iş, sağlık ve konut gibi konularda ayrımcılığa maruz kaldığını ve ırkçı ayrıştırmaya doğru gidildiği de belirtildi.

Fransız hükümeti, 17 Nisan’da ırkçılığa ve anti-semitizme karşı mücadele için bir planı kamuoyuna duyurmuştu. CERD raporunda, hükümetin bu planının olumlu bir adım olduğu da kaydedildi.