Birleşmiş Milletler insan hakları araştırma komisyonu, Suriye'de cihatçı isyancıların tutuklulara katliam yaptığını açıkladı.

Komisyon raporu, Ocak ayında Halep'teki bir çocuk hastanesi de dahil olmak üzere birçok bölgede yapılan katliama dair veriler içeriyor.

Raporda hükümet kuvvetleri de sivillere karşı varil bombası gibi silahlarla gelişigüzel şiddet uygulamasını arttırmakla suçlanıyor.

Rapor, İnsan Hakları Konseyi'nin Cenevre'deki toplantısı öncesinde yayımlandı.

Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu'nun raporu, ülkenin kuzeyindeki toplu mezar iddialarının nasıl araştırıldığını ortaya koyuyor.

Komisyon, El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) "tutuklulara katliam yaptığını" ifade etti.

IŞİD'in Halep'teki çocuk hastanesini işgal ederek tutukladığı kişileri hapsetmede kullandığı, bu tutukluların bir kısmının daha sonra dışarı çıkarılarak "idam alanı" olarak tanımlanan bölgede öldürüldüğü belirtildi.

Raporda idam tarzı başka öldürme olaylarına da değiniliyor.

BM araştırmacıları ayrıca, Suriye hükümetinin, Cenevre'de barış görüşmeleri devam ederken havadan atılan varil bombası kulanımında da büyük artış kaydettiğini belirtiyor.

Raporda gıda, su, elektrik ve tıbbi yardımda bulunmama yöntemine Suriye'de sıkça başvurulduğu ve kuşatma altındaki bölgelerde ve gözaltı merkezlerinde insanların açlıktan öldüğü ifade ediliyor.

Komisyon başkanı Brezilyalı diplomat ve hukuk uzmanı Paulo Sergio Pinheiro, savaş suçu işleyen kişilerin tespit edildiğini ve adlarının listeye eklendiğini söyledi.

Şüpheliler arasında Suriye istihbarat örgütlerinin ve işkence yapılan gözaltı merkezlerinin sorumluları, sivilleri hedef alan askeri komutanlar, varil bombaları kullanılan havalimanı sorumluları ile sivillere karşı saldırıda bulunan isyancı grupların ve hükümet yanlısı milis liderlerinin bulunduğu belirtildi. (BBC Türkçe)