LEFKOŞA - Türk devlet geleneği çerçevesinde, dışişleri bakanı olmasının ardından ilk dış ziyaretini KKTC’ye yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüştü ve ardından soruna yön veren tüm taraflara önemli mesajlar verdi.

Ntvmsnbc’den Selim Sayarı’nın haberine göre Davutoğlu “beklentimiz ve umudumuz şudur. Bu sene sonuna kadar kapsamlı bir çözüm gerçekleşsin, 2012’inin ilk aylarında referandum gerçekleşsin ve 2012 Temmuz’unda AB dönem başkanlığını Birleşik Kıbrıs üstlensin. Hedefimiz bu olmalıdır” dedi.

Müzakerelerin ucu açık bir şekilde, sürekli benzer konular etrafında dönülerek yürütülmesinin bir sonuç getirmeyeceğinin altını çizen Davutoğlu, bu yöntemi benimseyen Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de mesaj verdi.

Dışişleri Bakanı “Avrupa Birliği dönem başkanlığını tüm Kıbrıs’ı temsilen üstlenebileceğinizi düşünerek, müzakerelere yön vermeye kalkışmayın. Bu müzakere sürecini sonuçlandırma vakti geldi, yeni tarihler elde etmeye çalışmayın” uyarısında bulundu.

‘RUM KESİMİNE ZARAR VERİR’

Rum kesiminin bu anlayışla hareket etmesinin herkese zarar vereceğini belirten Davutoğlu “Öncelikle Rum kesimine zarar verecektir çünkü tüm adayı temsil etmeksizin dönem başkanlığını üstlenmek eksik görev ifa etmektir. Bu durum Avrupa Birliği’ne ve barış sürecine de zarar verecektir” görüşünü dile getirdi.

Davutoğlu Kıbrıs’ta barışı gerçekleştirdikten sonra birleşik Kıbrıs’ın güçlü bir şekilde AB dönem başkanlığını üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa Birliği’ne de mesaj veren Davutoğlu, “bölünmüş ve bir kesimi dışlanarak izolasyon altında haksız muameleye maruz bırakılmış bir Kıbrıs, Temmuz 2012’de dönem başkanı olmamalı. Bu Avrupa Birliği vizyonuna ve birliktelik ruhuna da aykırıdır” dedi.

Gelecek bir yıl içinde tüm tarafların üzerine düşeni yaparak çözümü gerçekleştirmesini salık veren Davutoğlu, BM’nin çabalarından övgüyle söz etti.

EROĞLU'NDAN ÇÖZÜM İNANCI

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da 7 Temmuz'daki Cenevre zirvesinin ardından, sorunun yıl sonuna dek yoğunlaştırılmış müzakerelerle çözümleneceği inancını ifade etti.

Çalışma yemeğine KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün de katıldı.

YOĞUNLAŞTIRILMIŞ MÜZAKERELER

Perşembe günü KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu ve Rum yönetimi lideri Hristofyas BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un katılımıyla Cenevre'de Kıbrıs zirvesinde buluşmuş, zirveden yoğunlaştırılmış müzakereler yapılması kararı çıkmıştı.