Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her yıl 16 Ekim’de bir tema belirlenerek kutlanan Dünya Gıda Günü’nün bu yılki konusu, “Göçün geleceğini değiştirin. Gıda güvenliği ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın” başlığıyla belirlendi.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre günümüzde 244 milyon kişi uluslararasında, 763 milyon kişi ise kendi ülkeleri içerisinde yaşadığı toprakları terk ederek kırsaldan kentlere göçüyor.

Yeşilist'ten Görkem Gömeç'in haberine göre bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda “2030 yılında Sıfır Açlık” küresel hedefine, gıdaya erişim güvencesi, tarım, kırsal kalkınma ve göç arasındaki bağlantıları ele almadan ulaşabilmenin mümkün olmadığı görünüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji, dünyadaki hareketlilik nedeniyle bu senenin temasını göç olarak seçtiklerini anlatarak, “Artan çatışmalar ve siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana insanlar daha fazla evlerinden kaçmak zorunda kaldı. Göçe neden olan diğer önemli faktörler ise açlık, yoksulluk ve iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırı hava olaylarındaki artış.” diye konuştu.

Shoji, insanları ve topraklarını iklim değişikliği ve doğal afetlere bağlı şoklardan kurtarmanın yolunun onları bunlara karşı hazırlamak olduğunu aktararak, sürdürülebilir bir şekilde toprak işleme ve ürün yetiştirmelerini sağlayacak “İklim-Akıllı Tarım” tekniklerinin önemini bir kez daha vurguladı.

Geçen yıl yetersiz beslenen insan sayısının 815 milyona yükseldiğine işaret eden Shoji, aşırı gıda güvensizliği ve dengesiz beslenme sorunlarının çatışmaların kuraklık ve sel gibi doğal afetlerle birleştiği bölgelerde daha da artma eğiliminde olduğunu, gıda güvenliğinin Sahraaltı Afrika, Güneydoğu ve Batı Asya’nın bazı bölgelerinde gözle görülür biçimde kötüye gittiğini kaydetti.

TÜRKİYE'DE HER YIL 1,8 MİLYAR LİRALIK EKMEK ÇÖPE GİDİYOR

Türkiye’de de en önemli problemlerden biri olarak gıda israfı gösteriliyor. Son verilere göre Türkiye’de her yıl 1,8 milyar liralık ekmek çöpe gidiyor, üretilen yaş sebze ve meyvedeki kayıp ise 20 milyar liraya ulaşmış durumda. İsraf edilen sebze ve meyveler ile 10 milyon nüfusluk bir ülkeyi beslemek mümkün.

Özellikle üretim sırasında çok büyük kayıplara uğrayan gıdayı korumak için atılacak adımlar şöyle belirlenmiş:

Hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda dikkatli davranılmalı

Hasat edilen sebze ve meyveler uygun şekilde paketlenmeli, taşınmalı ve depolanmalı

Soğuk hava depolarının sayısı ve kapasitesi artırılmalı ve bu tesislere verilen destekler artırılarak devam etmeli

Ürünler uygun araçlarla ve özelliğine göre ayrı ayrı taşınmalı. Paketleme tesisinde sınıflandırma iyi yapılmalı, havalandırma ve soğutma yeterli olmalı.

Ürüne bahçede, hasattan sonra yüklemeden önce muhakkak ön soğutma yapılmalı. Hijyen koşullarına dikkat edilmeli.

Tüketici ürünü, kayba ve israfa uğratmayacak miktarda ihtiyacı kadar satın almalı; sebze ve meyveye uygun saklama ve kullanma şartlarına uymalı.