Bu yıl 5’incisi düzenlenen Britanya Alevi Kültür Festivali görkemli bir park festivali ile sona erdi.

londragazete.com'da yer alan habere göre, 26 Mayıs’ta Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir etkinlikle başlayan Britanya Alevi Kültür Fesitvali’nin son etkinliği olan park festivali 14 Haziran Pazar günü Hackney Downs Park’ta gerçekleştirildi ve bütün gün sürdü. Cemevi kayıtlarına göre 10 binden fazla kişinin ziyaret ettiği festival için Londra’nın yanısıra Bournemouth, Edinburg, Nottingham, East Midlands, Doncaster, Glasgow gibi Britanya’nin çeşitli bölgelerinden çok sayıda kişi park alanına akın etti.

Britanya Alevi Federasyonu (BAF) tarafından organize edilen festival kapsamında, Türkiye’den gelen türkülerin usta isimleri Ezginin Günlüğü grubu, Oğuz Boran, Seyfi Yerlikaya ve Özlem Taner sevenleriyle buluştu.

İNGİLİZ SİYASETÇİLER FESTVALDEYDİ  

Downs Park’ta düzenlenen ve ziyaretçi akınına uğrayan festivale, Tottenham İşçi Partisi Milletvekili David Lammy, Enfield North İşçi Partisi Milletvekili Joan Ryan, Londra Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için İşçi Partili aday adayı Tessa Jowell, Enfield bölgesi İşçi Partisi lideri Doug Taylor, Enfield Belediyesi Meclis Üyeleri Ahmet Karahasan, Ahmet Öykener, Suna Hurman konuk olarak katıldı.

İlk konuşmacı İAKM – Cemevi Başkanı Tugay Hurman, festival katılımcılarına teşekkür etti.

Hurman, “Bugün burada Aleviliğin bütün ritüellerini; damarlarınızdan akan kan gibi, aldığınız bir nefes gibi hissetmeye geldiniz. Hoş geldiniz canlar hoş geldiniz” dedi. Alevilerin artık farklılık yaratma zamanının geldiğini de ifade eden Hurman, “21. yüzyıl dünyasında dergahlarımızı sadece, bir inanç ve ibadet merkezi olarak değil aynı zamanda bir ilim ve bilim yuvası olarak inşa etmeliyiz” sözleriyle sürdürdü.

'FESTİVAL MADIMAK ŞEHİTLERİNE ARMAĞAN OLSUN'

BAF Başkanı İsrafil Erbil ise “5. Britanya Alevi Kültür Festivalimiz, 2 Temmuz Madımak şehitlerimize armağan olsun . Festivalimiz; Lazkiye, Şengal, Kobane ve İdlib’te yanında katledilen yavrularını görmelerine rağmen direnen annelere armağan olsun. Birlik, beraberliğimizin, örgütlenmemizin, Alevi kimliği ile bir araya geldiğimizde ezilenleri kendimizle birlikte var ettiğimizi gördük. Bu nedenle örgütlenmeye ve gelecek festivalde karşınıza daha güçlü Britanya Alevi örgütü olarak çıkmaya söz veriyoruz” dedi.

Misafir konuşmacıların ardından yoğun bir programla gerçekleşen festival kapsamında deyişler- semahlar ve müzik dinletisi gibi birçok kültür sanat ile müzik aktivitesi yer aldı. Festivale BAF’a bağlı Londra, Nottingham, Edinburg, Glasgow, East Midlands, Hull, Doncaster, Leicester, Croydon, Bournemouth, Harrow ve Sheffield’in Cemevleri katıldı. Halaylarla son bulan festivalin finalinde Ezginin Günlüğü Grubu sahneye çıktı. Ezginin Günlüğü, seslendirdiği birbirinden güzel şarkılarla dinleyenlere müzik ziyafeti sundu.