11 Eylül saldırıları sonrasında ABD'nin bir numaralı hedefi haline gelen El Kaide lideri Usame Bin Ladin Pakistan'da yapılan bir operasyonla öldürüldü.

İSLAMABAD YAKINLARINDAKİ BİR EVDE ÖLDÜRÜLDÜ
Bin Ladin'in küçük bir askeri birliğin nokta operasyonuyla öldürüldüğü açıklanırken, operasyonun Amerikan istihbaratına dayanarak düzenlendiği ve ABD'nin Bin Ladin'in cesedine sahip olduğu belirtildi.

OPERASYONDA 5 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Amerikalı yetkililer, İslamabad'ın 50 kilometre kadar kuzeyinde El Kaide Lideri Usame bin Ladin'in bulunduğu eve yönelik Amerikan askerlerinin operasyonunda aralarında bin Ladin'in de bulunduğu 5 kişinin öldürüldüğünü bildirdiler.

İsminin açıklanmasını istemeyen ve gazetecilere telefonla bilgi veren yetkililer, CIA veya özel askeri kuvvetler tarafından mı yürütüldüğünü belirtmek istemedikleri operasyonun, küçük bir ekip tarafından sabahın ilk saatlerinde yapıldığını belirtti. Operasyonda bin Ladin'in oğlu ile El Kaide liderinin yaverleri olduğu sanılan 2 erkek ve 1 kadının öldürüldüğünü kaydettiler.

Çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu eve düzenlenen operasyonda 2 kadının yaralandığı operasyonu yapan komandoların ateşinde bin Ladin'in öldüğünü ve ekibin hiçbir üyesinin yaralanmadığını belirten kaynaklar, çok tehlikeli bir operasyonun başarıyla tamamlandığının altını çizdiler.

Yetkililer, operasyon sırasında bir helikopterin teknik arıza yüzünden kaybedildiğini ve ekibin bir başka helikoptere geçtiğini kaydettiler.

Operasyonun düzenlendiği kompleksin beş yıl kadar önce inşa edildiği, yüksek duvarlar ve dikenli tellerle çevrili evde “dünyanın en çok aranan adamı” bin Ladin'in ne zamandır kaldığının bilinmediği ifade edildi.

PAKİSTAN TV'LERİ BİN LADİN'İN CESEDİNİ GÖSTERİYOR

Pakistan televizyon kanalları, Amerikan askerleri tarafından sabaha karşı bir operasyonda öldürülen Usame bin Ladin'in cesedini gösteriyor. Pakistan televizyonunun görüntülerinde, Usame bin Ladin olarak gösterilen cesedin yüzünün kısmen parçalandığı görüldü. Amerikalı bir yetkili de, bin Ladin'in cenazesinin İslami geleneklere uygun koşullarda saklandığını belirtti.

BİN LADİN KİMDİR?
ABD güçleri tarafından Pakistan'da öldürüldüğü açıklanan Usame bin Ladin, 11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de uçaklarla düzenlenen kanlı saldırıların sorumlusu olarak adını bütün dünyaya duyurdu.

Yemen'den Suudi Arabistan'a göç eden işadamı Muhammed bin Ladin'in oğlu Usame bin Ladin, Afganistan'da Sovyet işgaline karşı bir militan olarak savaşırken, dünyada özellikle Batı karşıtı, cihadın sembolü oldu.

Riyad'da 1957 yılında doğan Usame bin Ladin, Cidde'deki Kral Abdülaziz Üniversitesinde mühendislik ve ticaret okurken 1973 yılından itibaren İslami gruplarla ilişkiye girdi.

Sovyetlerin 1979 yılında Afganistan'ı işgal etmesi üzerine, o dönemde Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde çok taraftar bulan cihat çağrısına katılan Bin Ladin, Suudi yetkililerin yardımıyla Afgan mücahitlere lojistik desteğin öncülüğüne soyundu.

Sovyet karşıtı gerillanın arka üssü olan Pakistan'ın Peşaver kentine yerleşen Usame bin Ladin, bu direnişin başlıca örgütleyicilerinden Filistinli Abdullah Azam ile tanıştı.

Bin Ladin'in bulunduğu üsse çoğu Arap olmak üzere Müslüman ülkelerden gönüllüler aktı. Bin Ladin bu kişileri örgütleyerek, gelecekte oluşacak El Kaide'nin temellerini attı. ABD'nin istihbarat örgütü CIA'nın dolaylı desteğiyle Sovyetler'e karşı savaşan Bin Ladin, günü geldiğinde ABD'nin bir numaralı aranan adamı oldu.

Sovyet işgalinden sonra 1989 yılında ülkesine bir kahraman olarak dönen Bin Ladin, cihat ile ilgili konferanslar düzenledi. Suudi yönetimi eleştirileri ve muhalefete desteği nedeniyle 1992 yılında pasaportunu iptal edince Sudan'a yerleşen Bin Ladin, ABD ve Suudi ailesini kınayan fetvalar yayımlayınca 1994 yılında Suudi vatandaşlığını da kaybetti.

Sudan, uluslararası baskılar üzerine 1996 yılında Bin Ladin'in ülkeyi terk etmesini istedi. Bin Ladin bundan sonra Afganistan'a görüldü. Burada eğitim kampları kuran Bin Ladin, iktidarı almalarına epey yardımcı olduğu Taliban'ın himayesinde Afganistan'da yaşadı.

ABD'nin yakalanması için 5 milyon dolar ödül koyduğu Usame bin Ladin, hiçbir eylemi açıkça üstlenmedi, ama aynı zamanda hiçbirini kınamadı. Usame bin Ladin'in adı, yapılandan çok, yapılacağı iddia edilen eylemlerle anılıyordu.

“ÖCÜ ALINACAK”

El Kaide örgütünün üst düzey ideologlarından birinin, Usame bin Ladin'in öldürülmesi üzerine öcünün alınacağı açıklamasında bulundu.

Aşırı dincilere ait internet sitelerinde "Esad El Cihad2" adıyla Bin Ladin için uzun bir methiyeyle birlikte açıklamalar yapan şahıs, "İslam'ın Şeyhinin öldürülmesinin öcünün alınacağı" sözünü vererek cihadın sona erdiğini düşünen herkesin biraz beklemesi gerektiğini söyledi.

Bu açıklamayla birlikte, Bin Ladin'in ölümünün cihatçılar tarafından ilk kez kabul edilmiş oldu.

Militanlara ait internet sitelerinin düzenli olarak "Esad El Cihad2" ile, "kutsal savaşı sürdürmenin protokolleri" üzerine yapılan uzun söyleşiler yayımladığı kaydedildi.

AJANSLAR