Lübnan’da yayımlanan es-Sefir gazetesinin haberine göre Lübnan’dan bir heyeti kabul eden Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Suriye ordusunun sahada ciddi ilerlemeler sağlamasına rağmen terörle mücadelenin uzun süreceğini söyledi.

Yakın Doğu Haber’e göre Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, “Uzun sürecek bir savaşla karşı karşıyayız; çünkü tüm dünyanın mücadelede zorlandığı teröristlere karşı savaşıyoruz. Fakat buna rağmen hem askeri hem de siyasi alanda önemli ilerlemeler kaydettik” dedi.

Teröristlerle mücadelenin yanı sıra silahlı grupları destekleyenlerle de mücadele ettiklerini savunan Suriye Cumhurbaşkanı her şeye rağmen savaşı sürdürmeye kararı olduklarını söyledi.

MÜZAKERE KAPISI AÇIK

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed, hükümetinin müzakere kapılarını hiçbir zaman kapatmadığını; ancak kimle ve ne üzerine müzakere yapılacağını bilmek istediğini söyleyerek “muhalifler her gün ayrı bir grup oluyorlar, aralarında büyük ihtilaflar var, her grup bir şey söylüyor, bunlar kendi aralarında bile anlaşamıyorlar. Muhalifler önce kendi aralarında anlaşsa daha iyi olur. Biz Suriye içerisindeki muhaliflerle istişarelere başladık. Şimdiye kadar da bu görüşmelerden olumlu sonuçlar aldık. Reformlar konusunda kapsamlı bir proje hazırladık ve bunu değerlendirmeye hazırız” dedi.

DAYATMALARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Suriye’nin sonuna kadar savaşmakta kararlı olduğu teröristler dışında herkese kapılarının açık olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, “teröristlerin dışındaki herkesle açık ilkelerimiz ve şartlarımız çerçevesinde müzakere yapabiliriz, hiçbir şekilde dayatmalara boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

KOALİSYON BAŞBAKAN SEÇMEK İÇİN BİR KEZ DAHA TOPLANDI

Bu arada Suriye muhalefeti, Arap Birliği'nin Doha'da düzenleyeceği zirveye günler kala, geçici hükümet ve başbakan seçmek için bugün İstanbul'da toplanıyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu içerisindeki farklı görüşlerden ötürü bir hafta önce gerçekleşmeyen seçim, bugüne ertelendi. Londra'da yayımlanan el-Hayat gazetesi, bugün İstanbul'da gerçekleşecek seçimde sürprizlerin yaşanacağını duyurdu.

Bugün başlayıp yarın sona ermesi beklenen toplantıda, Suriye'nin kuzey ve doğu bölgeleri başta olmak üzere Suriye yönetiminin kontrolünden çıkan bölgelerin idaresi için geçici hükümet ve başbakanını seçmesi bekleniyor.

Ulusal Koalisyon Başbakanı Muaz el-Hatib'in karşı çıktığı seçim için adaylığını koyan 12 kişiden 2 tanesinin ismi, Suriye içerisinde yaşadığı için güvenlik gerekçesiyle açıklanmadı.

Ulusal Konsey'in başbakanlık için aday gösterdiği isimlerden Tarım Eski Bakanı Esad Mustafa, Ekonomist Usame Kadı ve Amerika'daki bir iletişim şirketinde çalışan Usame Heto'nun en güçlü adaylar olduğu bildirildi.

Öte yandan Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun Suriye dışındaki başkanı Heysem Menna, Amerika ve Rusya'nın Suriye'deki krizin çözümü üzerinde ortak görüşe yaklaştığı bir dönemde Koalisyon'un hükümet kurma girişiminin müzakereyle çözümünün aleyhine olacağı, ülkedeki siyasi sorunları artıracağını söyledi.

Suriye yönetiminin baskı ve dayatmalar olmaksızın Cenevre mutabakatını uygulamayacağını belirten Menna, muhalif bir şahsın öncülüğünde kurulacak geçiş hükümetine muhalifler ve devletten de şahısların katılması gerektiğini söyledi.

Suriye krizine Rusya ile Amerika bakışındaki yakınlaşmanın, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin görevi devralmasından önce başladığını, neticeye ulaşılması için belirli bir müddete daha ihtiyaç olunduğunu ifade etti.

Menna, "Suriye Dostları Grubu'ndan sonra AB ülkelerinin Suriyeli muhaliflere silah göndermesi, Cenevre mutabakatının ikinci kez ihlalidir" dedi.

Amerika'da BM yetkilileri ve Güvenlik Konseyi'ne üye ülke temsilcileriyle görüşmelerine devam eden Menna, Cenevre mutabakatı esaslı bir siyasi çözüm planına destek verenlerle temaslarına devam edeceklerini söyledi.