Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kimyasal silah kullanmadıklarını yineleyerek, "Biz şeffafız. Uzmanlar tüm tesislere gidebilir" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Alman Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, rejimin sivillere ve muhalefete karşı zehirli gaz kullanmadığını belirterek, "Kimyasal silah kullanmadık. Benimle ilgili olarak kendi halkını öldüren bir adam resminin çizilmesi de yanlış" ifadesini kullandı.

BM'nin, 21 Ağustos'ta kullanılan kimyasal silahlar ile ilgili raporuna şüpheyle baktığını aktaran Esad, kimsenin kesin bir şekilde kimyasal silahlar için füzelerden yararlanıldığını söyleyemeyeceğini belirterek, muhalefeti Sarin gazı kullanmakla suçladı.

Kimyasal silah denetimlerine ilişkin de Esad, "Biz, şeffafız. Uzmanlar tüm tesislere gidebilir. Bizden de tüm bilgileri alacaklar" dedi.

Esad, imha edilene kadar silahların iyi bir şekilde korunacağını vurguladı.

"Batının benden daha çok El-Kaide'ye güvendiğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulunan Esad, ABD Başkanı Barack Obama'nın da yalandan başka hiçbir şey sunmadığını iddia etti.

Rusları "gerçek dost" olarak niteleyen Esad, Rusya'nın ne olduğunu gerçekten daha iyi anladıklarını belirtti.

Almanya'nın Avrupa'da önemli arabulucu olabileceğini aktaran Esad, "Buradaki gerçek şartları konuşmak için Almanya'dan elçilerin Şam'a gelmesinden mutlu olurum" ifadesini kullandı.

Müzakere yoluyla bir çözümün bulunup bulunamayacağı yönündeki bir soruya Esad, "Militanlarla mı? Hayır. Benim tanımlamama göre siyasi muhalefet silah taşımaz" yanıtını verdi.

Görev süresinin biteceği 2014 yılının Ağustos ayından önce erken seçim yapılması önerisinde bulunduğu ifade edilen Esad, bir kez daha aday olup olmayacağını şu an söyleyemeyeceğini, halkın desteğini arkasında hissetmediğini bilmesi durumunda adaylığını koymayacağını bildirdi.

Bireysel hataların yapıldığına, hataları herkesin işlediğine dikkati çeken Esad, "Başkan da hata yapar" ifadesini kullandı.

Esad, "Onlar yüzde 100 hatalı, biz de sıfır" yönünde bir ifadenin kullanılamayacağına değinerek Esad, bu konuda gri alanların bulunduğunu belirtti.

Zaferlerine inanmaktan başka bir opsiyonlarının bulunmadığını aktaran Beşar Esad, korku duyması halinde Suriye'yi çoktan terk etmiş olacağını kaydetti.

"TÜRKİYE BEDEL ÖDEYECEK"

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halk TV ve Yurt Gazetesi'ne de konuştu. Esad, "Türkiye isyancıları desteklediği için büyük bedel ödeyecek" yorumunu yaptı.

Esad, Ankara'nın "terörist"lerin Suriye'ye giriş yapmasına göz yumduğunu belirtti, bu teröristlerin yakın gelecekte Türkiye'ye zararı dokunacağını söyledi.

Esad, Türk hükümetinin Suriye'deki krizden önce reform veya demokrasi çağrısı yapmadığını söyledi. Esad, hükümetin amacının Suriye'de Müslüman Kardeşler yönetimi kurmak olduğunu belirtti.