Ekonomik sorunlara çare bulunamayan İtalya’da Mart ayında yapılacak seçimler öncesi sürpriz iki gelişme yaşandı. Eski başbakan Silvio Berlusconi’nin seçimlerde tekrar aday olacağını açıklamasının ardından, başbakan Mario Monti ise istifa edeceğini duyurdu.

Başbakan Mario Monti’nin istifa edeceğine dair açıklama Cumhurbaşkanlığı Sarayı tarafından duyuruldu. Açıklamada, Monti’nin Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile bir saatlik bir görüşme ardından bu kararını verdiği kaydedildi. Başbakan’ın devlet bütçesini dengelemeyi hedefleyen kanunun yasalaşması ardından istifa etmeyi düşündüğü açıklandı.

Monti’nin istifa edeceğine dair haberin, eski başbakan Sylvio Berlusconi’nin Mart ayında yapılacak genel seçimlerde tekrar aday olacağını duyurmasından sonrasına denk gelmesi dikkat çekti. Berlusconi dün yaptığı açıklamada ‘ülkesine karşı duyduğu sorumluluk gereği’ seçimlerde tekrar aday olacağını söylemişti.

Rüşvet, dolandırıcılık gibi bir çok dosyadan yargılanan Berlusconi, Kasım 2011’de ekonomik krizin de etkisiyle artan baskılara dayanamayıp istifa etmişti. Başta medya alanında etkin olan, serveti ve yaşam tarzı sürekli tartışma konusu olan Berlusconi’nin istifası ardından, ekonomi uzmanı olan Avrupa Birliği diplomatlarından Mario Monti yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

Yeni hükümete dışarıdan destek veren Berlusconi’nin partisi Özgürlük Halkı (PdL), Monti’ye olan desteğini çekmişti. İtalya’da yeni genel seçimlerin önümüzdeki Mart ayında yapılması planlanıyor. (anf)