Berlin’de yapılan eyalet seçimlerinden Sosyal Demokrat Parti zaferle çıktı. Korsanlar Partisi’nin ilk kez bir eyalet meclisine girmesi sürpriz oldu. Seçimlerde en az on Türkiye kökenli aday da meclise girmeyi başardı.

Berlin’de yapılan eyalet seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre, eyalette koalisyonun büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yaklaşık yüzde 28,4'ünü alarak seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Sosyal Demokratlar 2006 seçimlerine göre yüzde 2,4 oy kaybına uğrasa da, Klaus Wowereit üçüncü kez Berlin'e hükümet eden Belediye Başkanlığına seçildi.

Berlin seçimlerinde ikinci sırada yüzde 23,2 oyla, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) yer aldı. 2006 seçimlerine göre oylarını yüzde 2 civarında artırmayı başaran Hrıstiyan Demokratlar, koalisyon adaylarından biri. Hrıstiyan Demokrat Birlik partisinin hükümet eden Belediye Başkanı adayı Frank Henkel, “kim istikrarlı bir çoğunluğu elde etmek istiyorsa, görüşmeye hazır olduklarını” dile getirdi.

Sosyal Demokratlarla koalisyon kurma olasılığı bulunan diğer parti ise oyların yüzde 17,6'sını alan Yeşiller. Yeşiller de, bir önceki seçimlere göre oylarını yaklaşık yüzde 4,5 oranında artırdı. Yeşiller’in Berlin’e hükümet eden Belediye Başkanı adayı Renate Künast, seçimlerde bütün isteklerine ulaşamadıklarını ancak koalisyon görüşmelerine hazır olduklarını ifade etti. Ancak toplam 76 sandalye kazanan Sosyal Demokratlar ve Yeşiller Berlin Eyalet Meclisi’nde çoğunluğu kıl payı sağlıyor.

Seçimde kaybeden, kazanan

Berlin’de 2001 yılından beri Sosyal Demokratlarla koalisyonda bulunan Sol Parti ise yaklaşık yüzde 2 oy kaybına uğrayarak, oyların yüzde 11,6'sını aldı. Bu sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti ile Sol Parti, koalisyon kurmayı sağlayacak çoğunluğa ulaşamadı.

Seçimlerde kaybeden ise federal düzeyde iktidarın küçük ortağı olan Hür Demokrat Parti (FDP) oldu. Yüzde 5,8 oranında oy kaybına uğrayan Liberaller, yüzde 1,8 oy oranı ile büyük bir hezimete uğradı. Yüzde 5’lik seçim barajını aşamayan Liberaller, Berlin Eyalet Meclisi’ne giremedi. Hür Demokrat Parti Genel Sekreteri Christian Lindner, mayıs ayında partide yapılan değişiklerin ardından, bu yılki eyalet seçimlerinde zorlanacaklarını bildiklerini, bu seçimlerin de dramatik bir şekilde bunu gösterdiğini dile getirdi.

Seçimlerin en büyük süprizi ise Korsanlar Partisi’nin oyların yüzde 9’unu alarak meclise girmesi oldu. Barajı aşan parti ilk kez bir eyalet meclisine girmeyi başardı. Korsanlar, özellikle internet alanında özgürlüklerin artırılması talebiyle dikkati çekiyor.

2006 yılında Almanya'da faaliyetlerine başlayan Korsanlar Partisi kişisel bilgilerin güvenliğinin artırılması ve P2P dosya paylaşımının özgürce yapılabilmesi konusunda hazırladığı parti tüzüğüyle gündeme gelmişti. Son yıllarda korsan paylaşımına karşı hukuk zaferleri kazanılması partinin de yıldızını parlattı.

Oyların büyük çoğunluğunu Berlin'li gençlerden alan Korsan Partisi adaylarından Andreas Baum, herşeye yeni başladıklarını ve bundan sonra durmaksızın çalışacaklarını belirtti. Parti tüzüğüne ayrıca insan hakları ve eğitim konuları da alındı.

Korsan paylaşımının en agresif savunucularından birisi kabul edilen Korsanlar Partisi'nin sonraki seçimlerde nasıl başarı göstereceği ve eğer Alman parlamentosuna kadar yükselirse korsan paylaşımların özgürlüğü konusunda kanun teklifleri verip vermeyeceği merak konusu.

Türkiye kökenli milletvekilleri

Berlin’de yapılan seçimlerin ilk sonuçlarına göre farklı partilerden aday gösterilen 40 civarındaki Türkiye kökenli adaydan en az 9'u meclise girmeyi başardı.

Sosyal Demokrat Parti'den Dilek Kolat ve Ülker Radziwill üçüncü kez, İlkin Özışık ve Erol Özkaraca ise ilk kez eyalet milletvekili seçildi. Seçim sonuçlarını Deutsche Welle Türkçe Servisi’ne değerlendiren Ülker Radziwill, kamuoyu yoklamalarına kıyasla oy oranlarının daha düşük seviyede kaldığını söyledi. Yeşiller ile bir çok konuda benzer görüşleri paylaştıklarını hatırlatan Radziwill, ancak koalisyon hükümeti kurmak için yapılacak çalışmalarda Hrıstiyan Demokratlarla da görüşebileceğini belirtti. Radziwill, Hür Demokrat Parti’nin uğradığı hezimeti ise federal düzeydeki Hrıstiyan Birlik-Hür Demokrat Parti (CDU/CSU-FDP) koalisyonun “iyi gitmediğinin” bir işareti olarak değerlendirdi.

Hrıstiyan Demokrat Birlik partisinden ikinci kez seçilen Emine Demirbüken-Wegner, partisinin oylarının yüzde 2 civarında artmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Yeşiller partisinden Canan Bayram, Turgut Altuğ ve Özcan Mutlu meclise girmeyi başardı. 2006 yılındaki seçimlerde Sosyal Demokrat Parti’den milletvekili seçilen Bayram, 2009 yılında Yeşiller’e geçmişti. Berlin merkezli Türk-Alman Çevre Merkezi’nin kurucusu Turgut Altuğ ise ilk kez seçildi. Turgut Altuğ, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtinde, farklı partilerin doğrudan aday gösterdiği Türkiye kökenliler arasında ipi göğüsleyen isim oldu.

Dördüncü kez seçilen Özcan Mutlu, 2011 yılında yapılan bütün eyalet seçimlerinde Yeşiller partisinin oyunu artırdığını hatırlatarak, Berlin seçimlerinde alınan sonucun “seçmenin kendilerine hükümet görevi verdiği” anlamına geldiğini söyledi. Özcan Mutlu, bu dönemde eğitim konusunda çalışmalara devam etmeyi hedeflediğini kaydetti.

Sol Parti’den Evrim Baba-Sommer dördüncü kez, Hakan Taş ise ilk kez seçildi. Hakan Taş, partisinin aldığı seçim sonuçlarının çok sevindirici olmadığını ama bu seçim güçlü bir muhalefet partisi olacaklarını söyledi. Taş, sosyal eşitlik, fırsat eşitliği ırkçılık ve ayrımcılığa karşı bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalara meclis bünyesinde devam edeceğini dile getirdi.

Ajanslar / Deutsche Welle Türkçe