Brüksel'de dün sabah önce havalimanında, ardından metroda gerçekleşen patlamalarda Belçika kriz masasının halkı internet kullanmaya yönlendirmesi, akıllara son dönemde her saldırının ardından Türkiye'de hayata geçirilen uygulamaları getirdi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de havalimanı ve metroda 26 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından kriz masası, Twitter üzerinden halka dışarı çıkmama çağrısında bulundu.

‘İNTERNET VE SOSYAL MEDYAYI KULLANIN’

Diken’in haberine göre, Belçika'da kullanılan tüm dillerde ve sık sık tweet atan kriz masası, halka telefon yerine internet ve sosyal medyayı kullanma uyarısında bulundu.

Olası bir şebeke kilitlenmesine yönelik yapıldığı anlaşılan bu çağrılarda sık sık internetin Brüksel'in tüm noktalarında Telenet kablosuz internet ağı üzerinden ücretsiz olduğu hatırlatıldı.

TÜRKİYE'DE YAYIN YASAĞI GELİYOR

Belçika'da kriz masası halkı internet ve sosyal medyaya yönlendirmesi, sosyal medyada, son dönemde sık sık saldırılarla karşılaşan Türkiye'deki uygulamaların hatırlatılmamasına neden oldu. Reyhanlı saldırısıyla başlayan kriz anlarında yayın yasağı getirme 'geleneği' eksizsiz biçimde devam etti.

Yayın yasaklarına son dönemde Twitter ve Facebook'un yavaşlatılması da eklendi. Bu iletişim kesintilerinin yalan haber ve söylentilerin önüne geçmek için yapıldığı ileri sürülürken, Avrupa'da yaşanan saldırılarda bu'tedbirler'den çok daha fazlasının alındığı savunması da yapıldı.

Belçika'da yaşanan son saldırı, durumun tam tersi olduğunu gösterdi. Yayın yasağı ya da internet erişiminin kısıtlanması bir yana, internet kullanımı teşvik edildi.

BELÇİKA'DA YAYIN YASAĞI YOK

Sosyal medyada saldırılara ilişkin haberlere yayın yasağı getirildiği iddiaları da gerçeği yansıtmıyor. Belçika federal savcılığı, basından sadece soruşturmayla ilgili haberleri yayınlamaktan kaçınmasını istedi. Ancak olaya ilişkin kapsamlı bir yayın yasağı bulunmuyor.