Belçika'da kız çocukları arasında ilk kez düzenlenecek olan "Mini Miss Belçika" adlı güzellik yarışması "çocuk işçiliği yasalarına aykırı olduğu" gerekçesiyle yasaklandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Belçika Hükümeti yarışmanın çocukların ruh ve beden sağlığına zarar vereceğini belirtti.

Belçika Sosyal Müfettişliği tarafından yapılan inceleme sonunda, güzellik yarışmasının, "çocuk işçiliği" olduğuna karar verildi.

Yarışmayı düzenleyen Darline Devos ise, bakanlığın yasak kararına karşı dava açacağını açıkladı.

YARIŞMAYA TEPKİ

Çocuk hakları savunucuları ve medya yarışmaya yönelik eleştiriler getirmişti. Kamuoyunda tartışmalara neden olan " çocuk güzellik yarışması 21 Temmuz'da yapılacaktı.

Yarışmaya, yaşları 6 ila 10 arasında değişen 200 kız çocuğu başvurdu.

MÜFETTİŞ GÖRÜŞÜ

Belçika Sosyal Müfettişliği'ne göre, güzellik kavramı, bir çocuğun neredeyse hiç kontrolünün olmadığı bir konu.

Bu nedenle "güzellik idealinin yüceltildiği" böyle bir yarışma, çocukların büyük bölümü üzerinde olumsuz etkiye yol açabilir.

Müfettişlik, yarışmanın çocuklara bedensel yük getirmesi dışında, "güzellik kavramının" da ruh sağlığına zarar verdiğini vurguladı.

Bu görüş üzerine Çalışma Bakanı Kris Peeters, çocuk güzellik yarışmasının yasakladı. "Yasalar net. Bu çocuk işçiliğidir ve bu da yasaktır" dedi.

FRANSA ÖRNEĞİ

Benzer bir tartışma üç yıl önce Fransa'da da yaşanmıştı.

Bir Fransız moda dergisinin makyajlı, doldurulmuş sutyen ve topuklu ayakkabı giymiş 10 yaşındaki bir kız çocuğunun fotoğrafını yayımlaması, tartışmalara neden olmuştu.

"Çocukların cinsel objeye dönüştürüldüğü" eleştirileri üzerine senato, 16 yaşından küçük çocukların katıldığı bu tür yarışmaların yasaklanmasını kararlaştırmıştı.

TÜRKİYE

Türkiye'de de 2009'da bir yerel gazete çocuklar arasında bir güzellik yarışması düzenlemiş, başta kadın örgütleri olmak üzere birçok sendika ve siyasi parti tepki göstermişti.