“Bir utanç yürüyüşü” olarak adlandırılan bir mitingle, 244 gündür kurulamayan hükümet konusunda yeter artık dediler.

Belçika’yı oluşturan Flamanlar ve Frankofanlar arasında devam eden ve ülke bütünlüğünü tehdit eden anlaşmazlıklara ve rekor kabul edilen bir süredir devam eden hükümetsizliğe tepkilerini ortaya koymak için yapılan mitinge, 30 binden fazla insanın katıldığı bildirilmekte.

13 Haziran 2010’da yapılan seçimlerden bu yana, sıradan yurttaşlar devam eden politik krize karşı ilk kez bu boyutta tepkilerini ortaya koymaktalar. Belçikalılar, kendilerini politik olarak tarafsız ilan beş öğrencinin çağrısına uyarak bu mitingle tepkilerini ortaya koyuyorlar.

Çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalık, “Ne istiyoruz? Yalnızca bir hükümet istiyoruz”, diye bağırdılar. Çok sayıda gösterici, geçtiğimiz Cuma günü sanatçılar ve entelektüeller tarafından Brüksel’de düzenlenen ve büyük ses getiren toplantının adından esinlenerek “Bölünmek mi? Bizim adımıza değil” yazan afişler taşıdılar.

Flaman ve Frankofonlardan oluşan göstericiler, güncel politik krize kaynaklık eden seçimin galibi olan bağımsızlık yanlısı Yeni Flaman İttifakın milliyetçi politik çizgisine karşı tepkilerini ifade ettiler.

Belçika’nın yaklaşık 11 milyonluk nüfusunun yüzde 60’nı oluşturan Flamanlar kendi bölgeleri için özellikle toplumsal ve finansal alanlarda olmak üzere daha fazla otonomi talep etmekteler.

Valon bölgesinin frankafonları ile Brüksel ise, Flaman bölgesinin finansal transferlerini kaybetme korkusu ve bunun 1830 yılında kurulan ülkenin parçalanmasına götürecek bir adım olarak gördüklerinden daha fazla desantralizyona karşı çıkmaktalar.

(Liberation)