BBC, Iraklı askeri yetkililerin kendilerine gösterdiği kanıtlara dayanarak, IŞİD militanlarının Tikrit'te klorin gazı kullandığını aktardı.

Irak hükümeti, Tikrit'te IŞİD'le çatışan Irak güçlerine karşı kullanılan bombalarda, az miktarda işlenmemiş kimyasalların kullanıldığını açıkladı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, kendilerine Irak bomba imha ekipleri tarafından gösterilen videolarda, patlamanın ardından havaya turuncu bir duman bulutunun yükseldiğinin görüldüğünü aktardı. Bombalarda az miktarda klorin kullanıldığı ve bu miktarın açık havada öldürücü olmayacağı belirtiliyor.

Kimyasal silah uzmanları klorinin psikolojik etki yaratmak amacıyla kullanıldığını düşünüyor. BBC muhabiri Ahmet Maher de klorinli bombaların zarar vermekten çok korku yaratmak için patlatıldığı yorumunu yapıyor.

Klorinin silah olarak kullanılması 1. Dünya Savaşı'na kadar uzanıyor. Zehirli gazların silah olarak kullanılması uluslararası sözleşmelerle yasaklanmıştı. Ancak yakın zamanda Suriye ve Irak'taki çatışmalarda kimyasal silahların kullanıldığı bildirilmişti.