Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’yi ziyaret etti. Ziyarette Kürtlerin birliği, ulusal konferans, Mahmur kampının durumu, Ortadoğu’da barış gibi konular gündeme geldi.

Baydemir, beraberinde BDP Kürdistan Bölgesel Yönetimi Hewler temsilcileri Cemal Coşkun ve Mehmet Ali Aydın ile birlikte Selahattin kentine geçerek Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

Sıcak bir ortamda gerçekleşen görüşmede Baydemir, beraberindeki Coşkun ve Aydın’ı tanıtırken, Türkiye’de legal siyaset yaptıklarını ve fikir özgürlüğü konusundaki sıkıntılardan dolayı Hewler’e yerleşmek durumunda kaldıklarını belirtti. Kendisi hakkında da 3 buçuk yıl boyunca Türkiye dışına çıkış yasağı konulduğunu anımsatan Baydemir, yasağın kalkmasıyla birlikte kendisini daha önce telefonla arayan Mahmurlu bir anneye verdiği sözü yerine getirerek Mahmur Kampı’nı ziyaret ettiğini söyledi. Kampta Irak hükümetinin sorumluluğunun gereğini yerine getirmediğini ifade eden Baydemir, Mahmur’da görevli öğretmenlere Irak hükümetinin maaşlarını vermediğini anlattı.

Barzani’ye Kürdistan’daki gezi ve gözlemleri hakkında bilgilerini paylaşan Baydemir, Hero Talabani’yi ziyaret ettiğini ve Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu söyledi.

Daha sonra Barzan’da Melle Mustafa Barzani’nin mezarı ile Enfal katliamında yaşamını yitirenlerin anıtsal mezarlarını ziyaret ettiğini anlatan Baydemir; Kuzey, Güney, Doğu, Batı ayrımı olmaksızın Şeyh Said’den Seyit Rıza’ya, Gazi Muhammed’den Melle Mustafa Barzani’ye, Mazlum Doğan’dan Sakine Cansız’a kadar özgürlük davasında tüm yaşamını yitirenlerin anısı önünde saygı ile eğildiğini söyledi.

“Bugün Kürtler özgürlüğe doğru yürüyorsa ödenen bedeller sayesindedir” diyen Baydemir, Kürdistan seyahatinin kendisine büyük moral ve çalışma azmi verdiğini ifade etti.

Kürdistan bölgesinde Öcalan’ın özgürlüğü konusunda yürütülen imza kampanyasının Türkiye’deki Kürtler arasında büyük bir heyecan yarattığını ifade eden Baydemir, Kürtlerin birliği konusundaki konferansın öneminin altını çizdi. “Kürtler arasında birlik ve beraberlik onurlu barış ve özgürlüğün altyapısını oluşturuyor” diyen Baydemir, bu kapsamda Kuzey ile Güney’in yakınlaşmasına vesile olacak kültürel işbirliği, gençler arasındaki spor müsabakaları, festival buluşmalarının önemine dikkat çekti.

Baydemir, 40 dakika süren görüşmede, kendisi ve BDP Eş Genel Başkanları adına Mesut Barzani’nin bir süre önce vefat eden ablası için de başsağlığı diledi.

Osman Baydemir daha sonra yeni yayına başlayan Rudaw Televizyonu’nun bir programına konuk oldu.