Suriye Kürdistan'ında (Batı Kürdistan) Serêkaniyê kentindeki çatışmalar hızlanıyor.  Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Suriyeli muhaliflerden oldukları ileri sürülen silahlı gruplar arasındaki çatışmalar artarken, kentte bir tugay oluşturan YPG konuyla ilgili açıklama yaptı.

ÇATIŞMALAR KENT GENELİNE YAYILDI

Pazartesi günü tank ve askeri araçlarla Türkiye üzerinden Serêkaniyê sınırlarına giren silahlı grupların, bugün de kente yönelik saldırılarda bulunduğu öğrenilirken, YPG'nin de gruba karşılık verdiği ve saat 14.00’te başlayan çatışmaların tüm kent geneline yayıldığı bildiriliyor.

21 KASIM'DA TANKLARLA KENT SINIRINA GELİNMİŞTİ

21 Kasım günü ağır silahlar yüklü 50 askeri araç ve 7 tank ile Serêkaniyê sınırlarına giren çeteler, aynı gün gece saatlerine doğru Hama’dan Türkiye’ye, oradan da Serêkaniyê sınırlarına 200’ü aşkın çete mensubu daha takviye etmişti.

HAMO: TÜRKİYE'NİN BATI KÜRDİSTAN'I İŞGAL GİRİŞİMİ

YPG Anakarargah Komutanı Sipan Hamo ise, Ronahi TV’ye Çarşamba günü yaptığı açıklamada, silahlı grupların Türkiye üzerinden askeri araç ve tanklarla sınırı geçtiğini öne sürmüş, "Bu gruplar Türkiye tarafından kullanılıyor. Bu nedenle biz bu saldırı Türkiye’nin Batı Kürdistan’ı işgal girişimi olarak görüyoruz" demişti.

"KENTİ ÇETELERDEN TEMİZLEYECEĞİZ"

YPG'nin Serêkaniyê kentinde örgütlenen "Şehid Erdal" adlı tugaya saldırılarda hayatını kaybeden Halk Konseyi Başkanı Abid Xelil’in isminin verildiğini bildirirken,  Tugayı komutanı Dijwar'ın, "bedeli ne olursa olsun kenti çetelerden temizleyeceğiz" dediği öğrenildi.  

SURİYE İNSAN HAKLARI GÖZLEMEVİ ÇATIŞMALARA DİKKAT ÇEKTİ

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, El Nusra grubuna bağlı 200 savaşçı ile Guraba El Şam’a bağlı 100 savaşçının sınırı geçtiğini belirtirken, yüzlerce Kürt savaşçının da bölgeye aktığına dikkat çekti. Gözlemevi’ne göre Kürt savaşçılar kentin kuzey ve doğusunu, muhalif oldukları ileri sürülen gruplar isegüney ve batısı ile Türkiye ile olan sınırı tutuyor. Kent merkezinde savaşçıların olmadığı belirtiliyor.

ÇOK SAYIDA KİŞİ ÖLDÜ

Pazartesi günkü çatışmalarda Halk Konseyi Başkanı Abid Xelil öldürülmüş, YPG'de gruplara karşılık vermişti.  Daha sonra YPG 18 cenazeyi silahlı gruplara teslim ettiklerini, 7 saldırganı da esir aldıklarını açıklamıştı.

Gözlemevi’nin verdiği yeni bilançoya göre bu çatışmalarda El Nusra ve Guraba El Şam gruplarına mensup 29 savaşçı öldü. Aynı çatışmalarda 2 YPG üyesi, bir Asayiş üyesi ve bir Halk Konseyi üyesi hayatını kaybetmişti.

8 KASIM'DA KENTTEKİ SESSİZLİK BOZULDU

Çatışmalar 8 Kasım günü yüzlerce savaşçının Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kentine girmesi ardından başladı. Suriye rejimi ise Mart 2011’den beri herhangi bir çatışma olmayan kenti bombaladı.

Bu saldırıyla beraber ise bir hafta içerisinde kentte en az 10 sivil hayatını kaybetmiş, 70’e yakını yaralanmış, 50’ye yakın ev yıkıldı ve 11 bini aşkın kişi göç etmişti. (anf)