Bilbao - Bask ülkesinin özgürlüğü için mücadele veren ETA’nın silahlı eylemlere son vermesinin ardından örgütün çözüm için diyalog çağrılarına destek amacıyla dün akşam saatlerinde dev bir yürüyüş düzenlendi.

Hemen hemen tüm Bask siyasi partilerinin temsilcilerinin katıldığı yürüyüş Bilbao’da gerçekleştirildi. Izquierda Abertzal’in çağrısıyla dev bir “Bask Bir Çözüm İstiyor” pankartının arkasında yürüyen onbinlerce kişi İspanya ve Fransa hükümetlerine ETA’nın yaptığı diyalog çağrısına destek verdi.

Bask bölgesinin bağımsızlığı için sloganların atıldığı yürüyüşün sonunda okunan manifestoda 17 Ekim'de San Sebastian'da yapılan Uluslararası Barış Konferansı'nda açıklanan taleplerin yerine getirilmesi istenirken, ''Bask bölgesinde başlayan yeni sürecin tam bir çözümle sonuçlanması gerektiği, Bask'taki yeni dönemde Bask halkının, İspanyol ve Fransız devletlerinin üzerinde bulunduğu ve bu yüzden kendi geleceklerine karar verme hakkının tanınmasının zorunlu olduğu'' belirtildi.

Yürüyüşte Bask Sosyalist Partisinin lideri Dani Maetzu yaptığı açıklamada şiddet olaylarından etkilenen kişilerin zararlarının tazmin edilmesi konusunun da düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Yürüyüşte ayrıca İspanya ve Fransa cezaevlerinde bulunan 700 kadar tutsağın serbest bırakılma koşullarının oluşması da talep edildi. (ANF )