17 özerk bölgeden oluşan İspanya’da bugün iki bölgede seçmenler sandık başına gitti. Seçimlerin yapılacağı ülkelerden biri de Bask.

 

Bağımsızlık mücadelesi veren ETA’nın 20 Ekim 2011'de silahlı mücadeleye nihai olarak son vermesinin ardından bir yıl geçti. Milliyetçi muhafazakar parti PNV seçimlerin etkili partisi olarak görülürken, Batasuna geleneğinden gelen Bildu ise ikinci güç olarak öne çıkıyor.

 

Seçimler kemer sıkma tedbirleri ile yoğun tepki toplayan iktidardaki sağcı Halk Partisi için riskler taşırken, bağımsızlıkçı düşünceler de dikkat çekiyor.

 

Başbakan Mariano Rajoy’un sağcı partisi Galiçya'da mutlak çoğunluğu elinde bulunduruyor. 75 sandalyeden 38’ine sahip olan parti gücünü muhafaza etmeye çalışıyor. Bask ülkesinde ETA’nın yasaklı siyasi kanadı Batasuna geleneğinden gelen Bilduise  ikinci bölgesel güç olma yolunda. Ancak Bask’ta anketler milliyetçi muhafazakar PNV partisini gösteriyor.

 

Anketler Bildu’nun, oyların yüzde 25’ini alacağını gösteriyor. Sandıklar saat 20.00’de kapanıyor.

 

BASK'DA REFAH YÜKSEK, AMA KRİZ KAPIDA

Bask ülkesi ya da Euskadi'de, konut yardımı, öğrenci bursları ve aile yardımları fazla. İşsizlik değerleri diğer bölgelerle kıyaslandığında en düşük seviyede. Göstergelere bakılırsa yüzde 12 ila yüzde 15 arasında seyrediyor. Bu aynı zamanda İspanya’daki genel işsizliğin de yarısına tekabül ediyor.

 

Ancak krizin Bask ülkesine de ulaştığı belirtiliyor. Pobreza Cero Platformu’nun yayınladığı bir rapora göre 89 bin kişi yoksulluk ve sosyal dışlanma durumunda, 320 bin kişi de marjinalleşme riski altında bulunuyor.

 

KATALONYA'DA DA SEÇİM VAR

Bir diğer seçim bölgesi ise Katalonya. Katalonya Parlamentosu Eylül ayı sonunda bağımsızlık için referandum düzenleme tasarısını kabul etmişti. Parlamento’da yer alan dört partinin destek verdiği tasarı 21’e karşı 84 oyla kabul edilmişti. 11 Eylül günü 1,5 milyon kişi Barselona sokaklarına çıkarak bağımsızlık istemişti.

 

Katalanlar yaşanan ekonomik krizden Madrid yönetimine ödenen vergileri sorumlu tutuyor. 42 milyar Euro borcu bulunan Katalonya’nın 16 milyar Euro kamu açığı var.