Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İspanya’nın kuzeyindeki Bask Özerk Yönetimi, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak yayımladığı deklarasyonla Türkiye Cumhuriyeti’ni soykırım gerçeğini kabul etmeye ve resmen tanımaya davet etti.

Bask Bölgesel Parlamentosu’nda dün kabul edilen deklarasyonda, Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan imha sürecinin, insanlık tarihine geçen korkunç soykırımlardan biri olduğu, kadın, çocuk, erkek ayırt edilmeksizin milyonu aşkın insanın öldürüldüğü, binlerce kişinin göçmen konumuna getirildiği, farklı kıtalara ve Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda bırakıldıkları kaydedildi.

Deklarasyonda, Ermeni ve Türk halkları arasında uzlaşı ve kalıcı barış sağlanabilmesi doğrultusunda, gerçeklerin dürüst ve adil bir şekilde kabul edilmesi yönünde Türkiye’ye tavsiyede bulunuldu.  

Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de atıfta bulunulan deklarasyonda, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesini öngören ve Zürih’te imzalanan protokollerin hayata geçirilmesi için Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümünün katalizör olması temennisinde bulunuldu.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı, Bask Parlamentosu’nda kabul edilerek Parlamento Genel Kurulu’nda dün okunan deklarasyonun, Avrupa ülkeleri ile Türkiye’yi Ermeni Soykırımı’nı kabul etmeye ve resmen tanımaya davet eden Avrupa Parlamentosu’nun önceki gün kabul ettiği tasarının ardından onaylandığına dikkat çekti.