Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, bağımsız Kürdistan referanduma ilişkin, "İlk andan itibaren, bu kararın fahiş bir hata olduğunu söyledik. Irak merkezi yönetimi karşı, İran karşı, Türkiye zaten karşı, BM Daimi Güvenlik Konseyi olan büyük devletler karşı, ABD, İngiltere karşı. Kerkük Valisi'ni de bölgeden uzaklaştırdılar. Türkiye olarak biz Barzani'ye dostça çağrı yapıyoruz; Hala vakit varken bu yanlıştan dönün. Aksi halde tabii ki bölgede zaten büyük sorunlar var. PKK ile mücadele, DEAŞ'la mücadele var. Yeni bir sorun alanı oluşturmak en başta orada yaşayan Kürt kardeşlerimize en büyük zararı verir, en büyük haksızlıktır. Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünü, Irak'ın anayasasında belirtilen federal anayasayı değiştirecek herhangi bir adımın atılmasına karşıdır. Gelin bu sevdadan vazgeçin, merkezi yönetimle probleminiz varsa, Türkiye elinden geleni gösterdi, bundan sonra da gösterecek. Biz yaptırım noktasına gelmesini arzu etmeyiz ama akıl tutulması yaşanırsa Türkiye'nin atacağı adımlar bellidir. Bunun planlaması vardır, bunun bilinmesini isterim" dedi.

Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesinde yaşanan saldırıya ilişkin ise, "Olay, asla ve asla kabul edilemez. Hemen valimiz, bakanımız bize de bilgi verdiler. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Bu işin sorumluları kimse bulunacak, gereği yapılacak. Kimsenin tereddütü olmasın" ifadelerini kullandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatının tutuklanmasına yönelik olarak ise, "Kılıçdaroğlu'nun yorumuna bir yorum getirme ihtiyacı duymuyorum ama bu yargının bir işidir" açıklamasında bulundu.

BAŞBAKAN YILDIRIM İBADİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Yıldırım, ayrıca Iraklı mevkidaşı İbadi ile telefonda görüştü. Yıldırım, referandum kararından vazgeçilmesi gerektiğini vurgularken, İbadi referandumun Irak anayasasına aykırı olduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile yaptığı telefon görüşmesinde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumu düzenleme kararının baştan sona yanlış bir adım olduğunu ve yol yakınken bu girişimden vazgeçilmesi için beraber çalışılması gerektiğini söyledi.

Irak Başbakanı İbadi de Irak anayasasına aykırı olan bu referandum kararına uluslararası camianın da karşı olduğunu, kararın çıkmaması için her türlü çabayı göstereceklerini, karar çıksa dahi tanımayacaklarını ve bu konuda Türkiye ile iş birliği halinde olmaya devam edeceklerini belirtti.