Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı yapılan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Görüşmede, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami, IKBY Konut ve İmar Bakanı Kamuran Ahmet Abdullah da hazır bulundu.

“ÇOK VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Neçirvan Barzani ile yapılan görüşme ile ilgili, TRT Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Kürdistan petrolü ve Barzani ile gerçekleşen görüşmelerle ilgili Bakan Yıldız şunları söyledi:

“Bu süreç çok dikkatle incelenmesi gereken bir süreç. Merkezi hükümetle Bağdat’la Kuzey Irak - Erbil arasında kendi aralarındaki tartışmalı alanlar başlıklar var. Bunlar için biz 3’lü mekanizmayı önerdik. Kendileri Bağdat - Erbil olarak devam ettiler. Zaman zaman Bağdat’ın, zaman zaman Erbil’in öne çıktığı zamanlar oldu. Dün Neçirvan Barzani’nin heyetiyle beraber Başbakanımızı ziyaretinde, bizler de bulunduk. Ben dün akşam Boğazlıyan’daki mitingden sonra akşam Ankara’ya gittim sabah tekrar Kayseri’ye döndüm. Çok da verimli bir görüşme oldu. Bu varları nasıl paylaşabiliriz onu konuştuk. Orada çıkarılacak petrolü, artacak kapasiteyi nasıl paylaşabiliriz onları konuştuk. Bağdat’ın Erbil’e kamu bütçesi üzerinden aktaracakları petrolün mahsup edilmesi işi ön planda. Yani para yerine petrol gelirlerinden oluşan bir mekanizma kurulabilir mi? Biz Türkiye olarak bunun sistematiğini kurmak için bütün hazırlıklarımızı yapmıştık. Malum bizim Bağdat’la yaptığımız anlaşmalar, Erbil’le yaptığımız sözleşmeler var.

Türkiye Kerkük - Yumurtalık ham petrol boru hattından Irak’ın petrollerinin daha fazla akmasını sağlayacak bir yapı üzerinde çalışıyor. 1,5 milyon varillik günlük kapasite yıllık ciddi bir gelirin oluşması demek. Dün bu manada bütün bunların değerlendirmesi yapıldı. Kuzey Irak, petrol geliri veya bütçe gelirlerinden yeteri kadar pay alamadığı için mali olarak da zor bir dönemden geçiyor. Bağdat bunun mutlaka çözümünü bulacaktır. Çünkü Irak bir bütündür. O açıdan biz Bağdat ve Erbil arasında çalışma yapan komitenin mutlaka sonuca ulaşmasını temenni ediyoruz. “

‘Barzani ve Davutoğlu görüşmesi’ ile ilgili ise Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

“Bütün petrol gelirlerin yüzde 17’si yani 600 - 650 bin varil anayasa gerek kuzeye aktarılıyor. En son Bağdat’ın Erbil’e teklif ettiği rakam “400 bin varillik satışı siz yapın satış üzerinden o gelirleri siz alın biz size kamu bütçesinden artı bir pay aktarmayalım” şeklindeydi. Daha sonra bunun üzerinde farklı görüşmeler daha oldu. Önemli olan kendi içlerinde karar vermeleri. Anayasa yüzde 83’ünü Bağdat dağıtır, yüzde 17’si de Kuzey Irak’ta kalır diyor. Bunun gelirleri giderleri belli. Her ülke bütçe yapıyor.

O zaman bunu adilane paylaşmak lazım. Aralarında yeterince bir anlaşma noktası oluşmuş değil. Erbil dün Barzani’nin söylemiyle bu payları yeteri kadar aldığı takdirde herhangi bir sıkıntısı olmayacağını söyledi. Ama istenilen noktaya gelinebilmiş değil.

Ceyhan’da depolanan petrol 1 milyon 350 bin varil oldu. Zannediyorum önümüzdeki hafta içerisinde hafta ortalarında 1,5 milyon varilleri bulur. Oranın 2,5 milyon variller civarında bir depolama kapasitesi var. Yaklaşık 250 - 350 milyon dolarlık bir ciroyu oluşturuyor. 30 Mart’ta Türkiye’nin seçimleri var. Bu ondan bağımsız bir konu ama 30 Nisan’da da Irak’ın seçimleri var. İç dengeleri malum. Bu durumla seçime gidecekler. Oranın 30 Nisan’dan önce stabil hale gelmesini istediğimi bunu temenni ettiğimi belirtmek isterim. Yaklaşık 2,7 milyon varil civarında günlük üretim kapasitesi var. Bu yıllık 100 milyar dolarlık bir ciro yapıyor. Bunu 3 katına çıkarıyor olmamız halinde Irak 300 milyar dolarlık bir gelire sahip olacak ki 3 yılda 1 trilyon dolar gibi önemli bir paraya hükmedecek olan bir yapıdan hükümetten bahsediyoruz. O yüzden 30 Nisan öncesinde kendi içlerinde anlaşmalarını ümit ediyorum. Bu rakam adım adım artan bir rakam. Normalde 400 bin variller civarında akacak kuzey Irak petrollerinin, 1,5 milyon varillere ulaşacak olan Kerkük - Yumurtalım hattının kapasitesinin oluşması demek

Türkiye’nin bölgeye koyacağı katkı demek. Varlığın paylaşılması lazım. o açıdan Bağdat - Erbil, Erbil - Ankara, Ankara - Bağdat arasındaki görüşmelerde mutlaka iyi bir sonuç çıkması gerektiği kanaatindeyim.”

“Türkiye Irak’ta üretim yapacak mı?” şeklindeki bir soru üzerine Bakan Yıldız, şu karşılığı verdi:

“Kerkük-Yumurtalık’tan gerek dünya gerek Avrupa pazarlarına gitme ihtimali var. Bizim en önemli amacımız Erbil’le Kuzey Irak’la hatta Basra kuzeyi güneyi olmak üzere üretimde Türkiye’nin kendi petrolüne ulaşmasıdır. Üretim paylaşım anlaşmaları yapılabiliyor. 750 - 800 bin varilleri civarında Türkiye’nin kendi petrolünü üretmesi lazım. Farklı bölgelerde bu aramaları yapmamız kendi kaynaklarımıza ulaşmamız lazım. Petrol ve doğalgazda sahip olmamız gereken bloklar olduğunu söylememiz lazım.”