Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Eylül ayında yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye için "güven kaynağı" olduklarını söyleyen Barzani, “Geride kalan 25 yılda Türkiye için güven kaynağı olduğumuzu gösterdik. Referandum doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir” dedi ve ekledi: “İran ile komşuluk temelinde iyi ilişkilere ve iyi çıkarlara sahip olmak isteriz. Bir tarafın diğer tarafın içişlerine müdahalesini de istemeyiz. Ancak hiç kimsenin vesayetini de kabul etmeyeceğimizi bir kez daha söylemek isterim.”

Suudi Arabistan’da yayımlanan Okaz gazetesine değerlendirmelerde bulunan Barzani, ABD Dışişileri Bakanı Rex Tillerson’ın referandumu "erteleme talebine" razı olmadığını söyledi.

Barzani, “Referandumun ertelenmesine razı değiliz. Ancak iki tarafın daha iyi bir geleceğe ulaşabilmesi için Bağdat’la diyaloğa girilmesine razıyız” dedi.

Referandumun ertelenmeyeceğini kesin bir dille vurgulayan Barzani, “Referandum kesinlikle ertelenmeyecektir. Şu an ki durum ve baskı nedeniyle 2 yıl kadar ortak kalabiliriz. Ancak Bağdat, Kürdistan’a karşı politikasını değiştirmeyip, temel haklarımızı inkar ederse bu ortaklık da sona eder” diye konuştu.

IKBY VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

“Geride kalan 25 yılda Türkiye için güven kaynağı olduğumuzu gösterdik” diyen Barzani, “Gelecekte de böyle olacağız. Türkiye ile büyük çıkarlarımız var. Referandum doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir. Onlar, sorunlarını içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli. Biz de bu hükümetlere her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

İRAN’IN MÜDAHALESİNİ KABUL ETMEYECEĞİZ’

Kürdistan Bölgesi’nin İran ile olan ilişkilerine de değinen Başkan Barzani, sözlerine şöyle devam etti:

“İran ile komşuluk temelinde iyi ilişkilere ve iyi çıkarlara sahip olmak isteriz. Bir tarafın diğer tarafın içişlerine müdahalesini de istemeyiz. Ancak hiç kimsenin vesayetini de kabul etmeyeceğimizi bir kez daha söylemek isterim.”

Sülyemaniye’de, İran etkisiyle Erbil’in aksi bir tutum olduğuna ilişkin ise Barzani, “Coğrafik nedenlerden dolayı Süleymaniye’nin İran ile ilişkileri, Erbil’in İran ile ilişkilerinden farklı olabilir. Fakat Kürdistan Bölgesi’nin siyaseti İran’ın vesayet ve müdahalelerini kabul etmez” ifadelerinde bulundu.

İran’ın, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’de olduğu gibi Kürdistan Bölgesi’ni de ele geçirebileceği tehlikesinin sorulması üzerine ise Barzani, şöyle dedi:

“Kararımız açık. İran ile çatışmak ya da kargaşa içine girmek istemiyoruz. Ama gelecek bu tür bir harketlenme karşısında, İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne ulaşmasına izin veremeyiz. İran’ın Kürdistan Bölgesi’nin içişlerine müdahalesini reddediyoruz. Hatta bu müdahale Arap başkentlerine bile ulaşsa, yine de Kürdistan Bölgesi’ne etki etmesine izin vermeyiz.”

Kürdistan Bölgesi ile Katar arasında hiçbir ilişki olmadığını belirten Barzani, “Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt ile sahip olduğumuz ilişkiler, Katar’la yok. Katar’ın durumuyla ilgili de bilgimiz yok fakat dört ülkenin açıklamasından anladığımız kadarıyla Katar tehlikeli ve büyük bir oyun oynamış” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nin Müslüman Kardeşler’le (İhvan) ilgili düşüncesi hakkında Başkan Barzani, şunları söyledi:

“Kürdistan’da Müslüman Kardeşler örgütü yok ancak onlarla fikri bağı olan partilerimiz var. Kürdistan’da 3 İslami partimiz var: İslami Birlik (Yekgırtu), İslami Topluluk (Komel) ve İslami Hareket (Bızutnewe). Ayrıca bazı Selefilerimiz de var. Bunlar İhvancı olduklarını reddediyor ve çalışmaları kendi prensiplerine göredir.”

(Kaynak: Rudaw)