Federal Kürdistan Bölgesi yönetimi ile Merkezi Irak hükümeti arasında, ‘tartışmalı bölgeler’ olarak tabir edilen, resmiyette Bağdat yönetimine bağlı bazı Kürt bölgelerine ilişkin anlaşmazlık devam ediyor.

Resmi olarak Irak Kürdistanı'nın topraklarının ancak yüzde 52’si Federal Kürdistan Bölge yönetimine bağlı görünüyor. Kerkük, Ninova, Diyala ve Selahattin eyaletleri arasında bölüşülen yüzde 48’lik bölüm ise Bağdat merkezi hükümetine bağlanmış durumda.

 “Tartışmalı bölgeler” olarak ifade edilen Kürt topraklarının kaderini belirleyecek olan Irak anayasasının 140. maddesi bugüne kadar uygulanmadı. Buna göre başta Kerkük olmak üzere ilgili bölgelerde referanduma gidilmesi gerekiyordu.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin geçtiğimiz günlerde bölgeye asker kaydırması Hewler ile Bağdat arasında savaşın eşiğine gelmesine neden olmuştu. Dicle Operasyon Gücü’nün Kerkük’te kurulması, gerilimin yeniden tırmanmasına yol açmıştı.

Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, söz konusu bölgeler konusunda bir bildiri yayınlayarak, Kürtler açısından tanımının artık değiştiğini duyurdu.

Mesud Barzani, Federal Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt toprakları için bundan sonra “kopuk bölgeler” yada “tartışmalı bölgeler” değil “Kürdistan Bölgesi dışındaki Kürdistani bölgeler” denilerek buna göre hareket edileceğini açıkladı.

Bu kararın tüm bakanlık, resmi ve yarı resmi muhataplar için bağlayıcı olduğu belirtilirken, kararın yayınlandığı (12.12.2012) tarihten itibaren yürürlüğe girdiği vurgulandı. (anf)