Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), havalimanlarının Bağdat'a teslim edilmesi talebini reddetti.

Erbil, bağımsızlık referandumunun 25 Eylül'de yapılmasının ardından bölgedeki sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde IKBY'nin tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracaklarını söyleyen Irak Başbakanı Haydar el İbadi'yi reddetti.

Açıklamada havalimanlarının Bağdat'a teslim edilmeyeceği belirtildi.

Düzenlediği basın toplantısında, "Referandumun tüm Irak ve IKBY'ye olumsuz etkileri olacak. Bu tek taraflı bir adımdı, bununla ortaklık anlayışıyla ve uluslararası irade dinlenmedi. Irak'ın birliği ve egemenliğinden asla taviz vermeyeceğiz. Referandumun sonucuyla ilgili müzakerelerde bulunmayacağız" demiş, tüm kara ve hava sınır kapılarının merkezi yönetimin denetimine geçmesi kararı aldıklarını ifade etmişti.

İbadi, "IKBY'deki sınır kapıları Irak Sınır Kontrol Kurumu'nun denetimine tâbidir. Sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde IKBY'den ve IKBY'ye olan tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracağız. Bu kararı Bakanlar Kurulu'nda aldık. IKBY'nin serveti denetimden uzak yönetiliyor ve gelirleri yurt dışındaki kişisel hesaplara gidiyor" ifadelerini kullanmıştı.