Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani,  Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin "bağımsızlık referandumu anayasaya aykırıdır" açıklamasına tepki gösterdi.

Resmi Facebook hesabından açıklama yapan Barzani, “Referanduma ilişkin yapılan tehdit niteliğindeki açıklamaları kabul etmemiz mümkün değil” dedi ve ekledi:” Anayasaya göre resmi güvenlik gücü olan peşmergeyi dışladılar. Kürt halkını açlığa ve yoksulluğa mahkum etmek istediler. Kürt çocuklarının sütlerini kestiler. Tüm bunlar anayasaya aykırı olduğu gibi aynı zamanda insanlığa da aykırıdır.”

Barzani, “Dünyadaki tüm halkların kendi kaderini tayin etme hakkı vardır. Kürtlerin neden böyle bir hakkı olmasın? Şehitlerimiz bu uğurda kanlarını döktü, canlarını verdi. Biz kendi halkımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Bağımsızlığın Kürtlerin hakkı olduğunu ifade eden Barzani, şu ifadeleri kullandı:

“Bağımsızlık tüm dünya halklarının olduğu gibi Kürtlerin de en doğal hakkıdır. Referanduma karşı yapılan açıklamalar hakkaniyetten uzaktır. 2003 yılında Irak’taki tüm bileşenlerin uzlaşmasıyla bir anayasa yapıldı. Kürdistan halkı olarak bugüne kadar bu anayasanın gereğini yerine getirdik.

Ancak Irak yönetimi sayısız kez bu anayasayı ihlal etti. Buradan Irak yönetimine sesleniyorum; bugüne kadar anayasaya bağlı kaldınız mı? Anayasanın hangi şartını yerine getirdiniz?

Anayasaya göre resmi güvenlik gücü olan peşmergeyi dışladılar. Kürt halkını açlığa ve yoksulluğa mahkum etmek istediler. Kürt çocuklarının sütlerini kestiler. Tüm bunlar anayasaya aykırı olduğu gibi aynı zamanda insanlığa da aykırıdır.”

“Referandum kararından asla geri dönmeyeceğiz” diyen Başkan Barzani, sözlerine şöyle devam etti:

“Kürdistan halkı bunu barışçıl yollarla yapacak, savaşarak değil. Eski kötü tecrübelerin tekrarlanmasını istemiyoruz. Komşularımızla iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Bu konuda yapılan kimi tehdit niteliğindeki açıklamaları da kabul etmemiz mümkün değil.”

(Kaynak: Rudaw)