Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin bağımsızlık referandumunun sonuçlarını ‘dondurma’ teklifini gözden geçirmeye hazır olduğu öne sürüldü.

İddia, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi’den geldi. Allavi, Barzani’nin kendisine bir mektup yazarak bu yöndeki niyetini beyan ettiğini söyledi.

ÖNERİ NE?

Allavi pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında kendi şahsi girişimini açıklamıştı. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Barzani’ye ‘bir geçiş süreci boyunca referandum sonuçlarını dondurma’ önerisi getirmiş; bu süreçte ‘Kürt ve Arap kardeşliğini yeniden tesis etmek amacıyla, birleşik, demokratik ve federal bir Irak için müzakere yapılmasını’ önermişti.

GİRİŞİMİNİZE AÇIĞIZ’

Allavi bugün, Barzani’nin kendisine bir mektup yazarak bu girişime destek beyan ettiğini söyledi. , Barzani mektupta ‘girişimin iki taraf arasında yapıcı görüşmelere yardımcı olacak bazı unsurlar içerdiğini’ belirtti. Allavi’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre Barzani mektupta, “Sizin girişiminize açığız ve sizinle işbirliği yapmaya hazırız” dedi.

Allavi, Barzani’nin mektubunda şu ifadeleri kullandığını açıkladı: “Referandumdan önce ve sonra, oylamanın derhal bağımsızlık ilan edileceği anlamına gelmediğini, iki yıl beklemeye hazır olduğumuzu ve bu süreçte bizi iki ulus için de herhangi bir dayatma olmadan bir gelecek inşa etmek için iki ortak haline getirecek, her meselenin konuşulduğu kapsamlı bir diyalog kurabileceğimizi teyit etmiştik.” Rudaw, Barzani’nin ofisinin de bu içeriği doğruladığını yazdı. Ancak IKBY’den henüz resmi bir açıklama gelmedi.

MEKTUBUN NE ZAMAN YAZILDIĞI BELLİ DEĞİL

Öte yandan, Bağdat’taki merkezi hükümetin Erbil’e karşı aldığı uçuş yasağı gibi önlemler bugün devreye giriyor. Kürdistan Yönetimi sınır kontrolünü teslim etme çağrısını reddetmişken, Barzani’nin Allavi’ye ‘referandumu dondurmak’ için açık kapı bıraktığı belirtilen mektubun tam olarak ne zaman yazıldığı bilinmiyor.

Allavi’nin yedi maddelik ‘ulusal uzlaşma’ önerisi, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsünün belirlenmesi için 2007’den önce referandum düzenlenmesini öngören 140’ıncı anayasa maddesinin hayata geçirilmesini de öneriyordu.