Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesut Barzani, 25 Eylül’de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumu hakkında “Daha iyi bir alternatif olmadan, referandum kararından kesinlikle geri dönüş yok” dedi.

Şark ül Evsat gazetesiyle bir söyleşi yapan Barzani, referandumun ertelenmesi talebi karşısında Bağdat’a şu yanıtı verdiğini kaydetti: “Kürdistan Bölgesi, kaderiyle ilgili tarihi günler ve haftalar içinde. Daha iyi bir alternatif olmadan, referandum kararından kesinlikle geri dönüş yok. Referandumun gelecek yıl yapılması ve Kürtlerin bağımsızlığa oy vermesi halinde, bunun tanınacağına ilişkin bir belgenin imzalanması konusunda herhangi bir hazırlık var mı?”

Barzani, şiddetten uzak bir biçimde, Bağdat’la barış içinde sonuca varılması gerektiğini vurgulasa da, “Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin, sorunları çözmek istediğinden eminim ama önünde çok fazla engel var” yorumunu yaptı.

Barzani, ABD Savunma Bakanı James Mattis’le 22 Ağustos’ta Erbil’de yaptıkları görüşmeye ilişkin ayrıntıları da anlattı.

IKBY Başkanı, Mattis’in ‘Kürdistan halkının talebi ve hedefini anladıklarını ve referanduma karşı olmadığını belirttiğini’ söyledi. Ancak Mattis’in ‘IŞİD’e karşı savaşa olan konsantrasyonu etkileyeceğini ve bu yüzden kararın gözden geçirilmesini istediğini’ de ekledi.