Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, 26 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kürtlerin kendi kaderini tayin etmenin zamanı geldiğini savunan Barzani, “100 yıl önce, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Kürtlere bağımsız devlet olmaları için söz verilmiştir. Fakat Kürtlerin taleplerinin aksine Kürdistan Türkiye, İran, Suriye ve Irak üzerinde bölüştürüldü. ABD ve uluslararası kamuoyunun da Kürt halkının kararına saygı duyması gerekiyor” dedi.

ABD merkezli Washington Post gazetesine yazdığı makalesinde Barzani, 25 Eylül’de, olması gereken bir referandumun yapılacağını, Kürdistan halkının referandumda Irak’la birlikte veya ayrı yaşamaya kararı vermiş olacağını ifade etti.

Kürt halkının bağımsızlığının hiç kimseye tehdit olmayacağına, aksine bölgede daha fazla istikrarı sağlayacağına savunan Barzani, “100 yıl önce, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Kürtlere bağımsız devlet olmaları için söz verilmiştir. Fakat Kürtlerin taleplerinin aksine Kürdistan Türkiye, İran, Suriye ve Irak üzerinde bölüştürüldü. Yeni Irak devletinde Kürt ve Arapların eşit haklara sahip olması gerekiyordu. Ancak art arda gelen hükümetlerin hepsi Kürtlere baskı uyguladı” dedi.

Kürtlerin Baas rejiminin yıkılması sonrasında yeni Irak devletinin inşaasına yönelik önemli hizmetlerde bulunması için çalıştıklarını ancak beraberinde Bağdat yönetiminin karşılığını vermediğini vurguladığı makalesinde Barzani şöyle devam etti:

 “14 yıl sonra Bağdat'ın, anayasasının önemli maddelerini yerine getirmemesi, Kürtlerde, söz konusu maddelerin hiçbir zaman yerine getirilmeyeceği kanaatini oluşturdu.”

Irak’ın toprak bütünlüğünün etkin desteklenmediği buna örnek olarak da Erbil’in bütçesinin kesilmesi ve aynı süre zarfında IŞİD’le savaşta Bağdat’ın Peşmerge Güçleri'ne silah yardımı yapmadığını hatırlatan Başkan Barzani, Kürdistan’ın bağımsızlığının Erbil-Bağdat arasında ilişkilerin daha güçlü kılacağını vurguladı.

Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin girişim ve çabasının komşu ülkelerle ilişkileri geliştirdiğini belirterek, “Aşılan yüz yıllık süreçte Kürtlerin Irak’la birleştirilmesi girişimleri sadece Kürtler açısından değil, Iraklılar açısından da başarılı olmamıştır” dedi.

Makalesinin sonunda Başkan Barzani, Kürtlerin kendi kaderini tayin etmesinin zamanının geldiğine işaret ederek, ABD ve uluslararası kamuoyunun da Kürt halkının demokratik kararına saygı duyması gerektiğini belirtti.

Barzani, söz konusu kararın gelecekte Kürdistan ve Irak için daha iyi olacağını savundu.

(Kaynak: Rudaw)