Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Barzani, "Kürdistan bölgelerinden çekilmeme konusunda ABD’yle anlaşmaya varıldığını" söyledi.

Barzani ayrıca, "Bağdat’ta düzenlediğimiz son ziyarette Kürdistan bölgesinin bağımsızlığı konusunu açık bir şekilde konuştuk" dedi.

Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika kentindeki Peşmerge güçleriyle bir araya gelen IKBY Başkanı Mesud Barzani, daha sonra kameralar karşısına geçti.

Peşmerge güçlerinin IŞİD üyelerinin alınan bölgelerden geri çekilmeyeceğini söyleyen Barzani, Rudaw Türkçe'nin aktardığına göre, "Bu bölgeler 11500 Peşmerge'nin kanıyla kurtarıldı. Bu kadar kurban verildikten sonra merkezin vilayetlerle doğrudan muamelesini kabul etmemiz mümkün değil" dedi ve ABD'yle bu konuda anlaşmaya vardıklarını da söyledi.



'BAĞDAT'LA AÇIK AÇIK KONUŞTUK'


​Kürt bölgesinin bağımsızlığını ilan etmemesine de değinen Barzani, "Bağdat'ta düzenlediğimiz son ziyarette Kürdistan bölgesinin bağımsızlığı konusunu açık açık konuştuk" dedi. Barzani, Bağdat'a, 'İyi ortak olamıyorsak, iyi komşu olalım' dedik" dedi. Barzani ayrıca, Bağdat merkezi hükümetiyle anlaşamamaları halinde bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini de belirtti.

Rudaw Türkçe'nin aktardığına göre Barzani'nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

'DURUMUNUZ DAHA ÖNCE Mİ İYİDİ, ŞİMDİ Mİ?'

İçerde darbe girişiminde bulunanlara soruyorum: Durumunuz daha önce mi iyiydi, şimdi mi? Kürdistan’ın dört parçasının evlatlarının kanları aynı mevzide birleşti. En büyük kazanım budur. Kürt, Arap, Türkmen, Süryani, Ermeni… hepimiz kardeşiz ve bu ülkede özgürce yaşayacağız. IŞİD'e yardımcı olan kim varsa Kürdistan topraklarına adım atamaz.