Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de düzenlemeyi planladıkları bağımsızlık referandumunun ertelenmesi için Bağdat yönetimine seslendi.

Barzani, Bağdat yönetiminin ‘bağımsızlık konusunda belirli bir takvime bağlı kalarak müzakere başlatmayı’ kabul etmesi halinde, oylamayı erteleyebileceklerini açıkladı.

Barzani, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ile Erbil’de görüştükten sonra yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Fallon’un görüşmede referandumu erteleme ve Bağdat’la diyalog çağrısı yaptığı, Barzani’nin ise Bağdat’tan bağımsızlık için somut bir vaat gelmeden referandumu ertelemeyi reddettiği belirtildi.

‘BELİRLİ BİR TAKVİMLE MÜZAKERE’

İngilizce olarak yapılan yazılı açıklamada, “Referandum, Bağdat’la sırf görüşmüş olmak için ve bu görüşmelerin içeriği bilinmeden, ne gibi uluslararası garantiler verileceği bilinmeden ertelenmeyecektir” denilse de, Bağdat’a açık kapı bırakıldı.

Zira Barzani şu ifadeleri kullandı: “Eğer Bağdat Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunda belirli bir süre çerçevesinde görüşmeler yapmayı kabul eder ve Kürdistan’ın bağımsızlığı üzerine varılacak bir anlaşmanın hayata geçirilmesi için uluslararası garantiler verilirse, Kürdistan’ın siyasi liderliği biraraya gelip nihai bir karar alacaktır.”

(Kaynak: Gazete Duvar)