İspanya'nın Barcelona şehrinde bir minibüs onlarca kişinin arasına daldı. Polis yetkilileri Las Ramblas'ta meydana gelen olayı doğrularken çok sayıda yaralı olduğu bilgisi verildi.

İlk resmi açıklamaya göre en az 12 kişi hayatını kaybetti, 10'u ağır olmak üzere 32 yaralı var.

Polisin verdiği bilgiye göre kamyonetin sürücüsü olayın ardından yürüyerek alandan kaçtı. Güvenlik güçleri halen sürücüyü arıyor.

Reuters'ın haberine göre, İspanyol basını silahlı iki kişinin kentteki bir restorana girdiğini bildirdi. Şüphelinin Boqueria pazarı yakınlarındaki bir Türk restoranında çok sayıda kişiyi rehin aldığı bildiriliyor.
Barcelona metrosunun bütün istasyonlarının kapatıldığı belirtildi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un tüm yetkililerle iletişim halinde olduğu belirtildi.

SİLAHLI SALDIRGANLAR RESTORAN BASTI

İspanyol medyası, silahlı iki kişinin bir restorana girdiğini iddia etti.

El Periodico gazetesi, La Boqueria Market bölgesinde silahlı iki şüphelinin bir barı bastığı, içeriden silah sesleri geldiğini söyledi. İngiliz basını, içeride rehinelerin olduğu iddia etti.

Barselona polisi, olayın bir terör saldırısı olduğunu doğruladı. Terörle mücadele ekipleri uzun namlulu silahlarla bölgede helikopter destekli operasyon başlattı.

RT, iki silahlı saldırganın turistik Carrer Tallers Caddesi'nde Luna de Istanbul adlı bir Türk restoranına girdiğini ve insanları esir aldığını söyledi. Polisin saldırganlarla rehine pazarlığı yaptığı belirtildi.

Saldırıda kullanılan minibüsün kiralık araç olduğu belirtildi. Barselona'nın 70 kilometre kuzeyindeki Vic şehrinde polis ekipleri, saldırıyla bağlantılı olduğu sanılan ikinci bir minibüsü ele geçirdi.

Bölgede saldırıyla bağlantılı olduğu sanılan bir şahıs polis tarafından gözaltına alındı. Driss Oukabir adlı şahsın 25 yaşında, Fas asıllı bir İspanyol vatandaşı olduğu belirtildi. Oukabir'in Santa Perpetua de la Mogada şehrinde minibüsü kiraladığı iddia edildi.

POLİS, TÜRK RESTORANINDAKİ REHİNELERİ KURTARMAK İÇİN MÜZAKEREYE BAŞLADI

İspanyol polisinin, La Luna de Estambul isimli Türk restoranındaki rehineleri kurtarmak için saldırganlarla müzakereye başladığı bildirildi. Restoranda 2 silahlı saldırganın bulunduğu belirtiliyor.

20.00 GÖRGÜ TANIĞI: İSTİKLAL CADDESİ GİBİDİR

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, görgü tanığı Cem Abanazir yaşananları şöyle anlattı: "Polis ve ambulans sesleri gelene kadar bir olay yaşandığını anlamadım. Mahallede sıkça olur. Çatışma sesi duymadım. Kız arkadaşım arayınca haberim oldu, televizyonu açtım. Siren sesleri öncesi derin bir sessizlik vardı. Sanırım bu insanların çok korktuğunu gösteriyor. La Rambla Barcelona'nın İstiklal Caddesi gibidir. Barcelona'ya gelen turistler buraya uğramazsa olmaz."

SOSYAL MEDYADA YARDIM KAMPANYALARI

Saldırıdan etkilenen, evlerine ya da kaldıkları otellere ulaşamayan kişilere yardım için sosyal medyada yardım kampanyaları başladı.
Mağdurlara evlerini açmak isteyen, kan bağışında bulunabilecek ya da ulaşım sağlayabilecek Barcelonalılar, Facebook üzerinden yardım öneriyor.

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Türkiye, Barcelona'daki saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

"Terör belasının gaddar yüzünü bir kez daha ortaya seren ve tüm insanlığı hedef alan bu menfur saldırılar sonucunda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

"Dostumuz ve müttefikimiz İspanya'yla terörizme karşı mücadelede dayanışma içinde olduğumuzu ve gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz."
 
SALDIRIYA ULUSLARARASI TEPKİLER

Yerel belediye, eyalet ve merkezi hükümet yetkilileri, saldırıyla ilgili acil eylem planı geliştirmek üzere olağanüstü toplandı.

İspanya Başbakanı Rajoy, olayın ardından yaptığı açıklamada tüm yetkililerle iletişim içinde olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da olayla ilgili konuşarak, "Tüm dünyadaki teröristler bilmelidir ki, ABD ve müttefikleri sizi bulup adalete teslim edecektir," dedi.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, ABD Başkanı Trump'ın eşi Melanie Trump, İngiliz İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn gibi çok sayıda isim de terör saldırısıyla ilgili sosyal medyadan paylaşım yaparak, başsağlığı ve dayanışma mesajları verdiler. 
 
'ALANDA ÇOK SAYIDA AİLE VARDI'

Barcelona'nın merkezindeki La Rambla'nın çevresindeki işyerleri ile bölgedeki metro istasyonları da kapatıldı.

Catalunya Meydanı da yaya girişine kapatılırken, Barcelonalılara kent merkezine gitmemeleri uyarısı yapıldı.

Olay yerinin etrafındaki kişilerin çevredeki mağazalara ve cafelere sığındıkları görüldü.

'HERKES SAKLANMAK İÇİN KOŞTU'

20 yaşındaki Marc Esparcia adlı bir görgü tanığı BBC'ye olayı şöyle anlattı:

"Herkes saklanmak için koştu. Çok sayıda insan vardı, alanda çok sayıda aile vardı. Burası Barcelona'nın en çok ziyaret edilen alanlarından biri.

"Sanırım (araç) birkaç kişiye çarptı, çok korkunçtu. Büyük bir panik vardı."