ABD’nin Maryland eyaletindeki Baltimore kentinde Freddie Gray’in gözaltında polis işkencesi ile katledilmesinin ardından siyahilerin öncülüğünde başlayan ırkçılık karşıtı ayaklanma, eyalet yönetiminin olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağına karşın olanca şiddetiyle sürüyor.

Akşam saatlerinde farklı sokaklarda bir araya gelerek kentin meydanındaki polis barikatlarının üzerine yürüyen 2 bini aşkın kişiye, eyalet polisi ve destek güç olarak yerleştirilen Ulusal Muhafızlar birlikleri gaz bombalarıyla saldırdı. Kitlenin polis saldırısına yanıtı direniş oldu, Baltimore sokaklarında yine barikat ateşleri yandı.

Kentin yoğunlukla batı yakasında yaşanan ve saatler süren direnişte en az 10 kişi gözaltına alındı. Eyalet emniyetinden yapılan açıklamada ise kentte güvenlik önlemlerinin alınmasıyla birlikte eylemlere katılımın düştüğü ve insanların huzura kavuştuğu ileri sürüldü.

FERGUSON, BALTİMORE’A SES VERDİ

Baltimore’daki ırkçılık karşıtı ayaklanmaya Ağustos 2014’te direnişte olan Ferguson direnişçileri de sessiz kalmadı. Akşam saatlerinde Ferguson sokaklarına çıkan direnişçiler de yolları kapattı, Baltimore’daki direnişçilerin yalnız olmadığını dile getirdi.

Ferguson’daki eylemler sırasında bir araçtan direnişçilere ateş açıldı. Ateş açılmasının görüntüleri sosyal medyada hızla paylaşıldı.

(sendika.org)