Azerbaycan’da yapılacak 2012 Eurovision Şarkı Yarışması’na yaklaşık iki hafta kala başkent Bakü’de protestolar başladı. Yönetim karşıtları, yarışma aracılığı ile ülkedeki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek istiyor.

 

Azerbaycan polisi pazartesi akşamı, başkent Bakü'de muhalifler tarafından düzenlenmek istenen bir protesto gösterisini dağıtarak, en az 18 kişiyi gözaltına aldı. Protestocuların daha sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

 

26 Mayıs'ta düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması finali kapsamında, ülke temsilcilerinin Bakü'ye gelmeye başladığı bildirilirken, muhaliflerin yarışma aracılığı ile siyasi tutukluların serbest bırakılması ve gösteri özgürlüğü gibi konularda dikkat çekmeye çalıştığı belirtiliyor.

 

"Özgürlük" yazılı pankartlar ile toplanan muhaliflerin kısa sürede polisin müdahalesiyle araçlara bindirilip dağıtıldığı belirtildi. Muhalif lider ve Müsavat Partisi Genel Başkanı İsa Kamber, anayasanın güvence altına aldığı gösteri düzenlenme hakkının sağlanmasını ve siyasi tutukluların serbest bırakılmalarını talep ettiklerini kaydetti.

 

AÇLIK GREVİ BAŞLATILDI

Muhalifler aynı zamanda cezaevlerinde tutuklu 12 kişinin de açlık grevi başlattığını duyurdu. Tutuklular açlık grevi başlatarak serbest bırakılmalarını talep ediyor.

 

Uluslararası İnsan Hakları örgütleri de Azerbaycan'da insan haklarının ihlal edildiğini öne sürüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Devlet Başkanı İlham Aliyev yönetimindeki Azerbaycan'da Eurovision Şarkı Yarışması öncesinde durumun daha da vahim bir hal aldığını ileri sürüyor. Örgüte göre, Azerbaycan cezaevlerinde en az 70 siyasi tutuklu bulunuyor. Örgüt ayrıca tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmalarını da talep ediyor. (Deutsche Welle Türkçe)