Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya ile yaşanan krize ilişkin açıklamalarda bulundu.

Almanya’nın Türkiye’nin PKK ile ilgili taleplerine 400 bin dosya var bağımsız yargı ilgileniyor” türü cevaplar verdiğini ileri süren Çavuşoğlu, “Almanya bize karşı terör örgütlerinin adeta yeniden faaliyete başladığı ana üs olmuştur” dedi.

‘TÜRK YARGISINI HİÇE SAYAN BİR TAVIR’

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

– Müttefikimiz olan Almanya, terör örgütlerinin faaliyet göstermelerine izin veriyor. Almanya bize karşı olan tüm terör örgütlerinin adeta yeniden faaliyete başladığı ana üs olmuştur.

– Casusluk ile tutuklanan Alman vatandaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyor. Yani Türk yargısını hiçe sayan bir tavır sergiliyor. Hala yargı süreci devam ediyor. Biz söyleyince yargı tarafsız bize gelince derhal çıkartın. Bunu kabul etmiyoruz, doğru bulmuyoruz.

‘HALA DOSTUM DİYORUM’

– Mevkidaşım Gabriel ile Mart’ta Berlin’de görüştüm. Türkiye’ye ekonomik tehditte bulunmanın yanlış olduğunu söylemişti. Türkiye’ye yönelik böyle tehditleri ciddi bir devlete yakıştıramıyoruz. Seyahat uyarıları, ekonomik uyarılar yapılıyor. Hala dostum diyorum, Gabriel’le konuştuk. Türkiye’ye gelen Alman turistlerle, casusluk için gelenleri bir tutmak doğru değil. Gabriel’in yaptığı hırçın açıklamalar iki ülkenin dostluğuna sığmaz.

– AB henüz 18 Mart anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirmemişken; AB’nin fon durdurmakla tehdidi ciddiyetle bağdaşmıyor. AB sözünü tutmalı.

– Eğer bir sorun varsa, iki ciddi devlet olarak oturur konuşuruz. Açıklamayı ciddi bir devlete yakıştıramıyoruz. Bakan Gabriel’in yargıya müdahale taleplerine müsaade etmediğimizi için yaptığı açıklamalar dostluğa sığmaz.

‘TÜRKİYE’NİN ŞANTAJLARA BOYUN EĞMEYECEĞİNİ BİLİYORLAR’

– Türkiye’nin böyle şantajlara boyun eğmeyeceğini biliyorlar. Peki neden bu açıklamaları yapıyorlar? Almanya’da seçim arefesindeyiz. Yükselen Türkiye karşıtlığını görüyorlar. Biz hiçbir zaman vatandaşlarımızı Almanya’daki seçimler konusunda yönlendirmedik. Ama Almanya top yekün taraf olup, içişlerimize karışmıştır. Almanya’da siyasi partiler popülizm noktasında yarışır hale geldi

– Biz ilişkilerimizi şantajlarla değil, uluslararası norm ve kurallar çerçevesinde yürütmek istiyoruz.

‘SÜREKLİ TEMAS HALİNDEYİZ’

– Sürekli temas halindeyiz, sürekli görüşüyoruz. İstediğimiz zaman birbirimize telefon açıyoruz, hatta SMS yoluyla da görüşüyoruz. Defalarca iletişim kurduk. İletişim konusunda hiçbir zaman sorunumuz olmadı.