Suriye’de muhalif silahlı grupları yönlendiren ve destekleyen Körfez ülkelerinin politika değişikliği sürüyor.

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, ülke dışında farklı coğrafyalarda savaşan vatandaşlarına ülkeye geri dönmeleri için iki haftalık süre tanıdığını aksi takdirde vatandaşlıktan çıkarılacaklarını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan da Müslüman Kardeşler ve IŞİD gibi örgütleri "terörist örgütler" listesine alırken, Suriye'de savaşan vatandaşlarına da ülkelerine dönmeleri için 15 gün süre vermişti. Aksi halde "terörist" ilan edileceklerini açıklamıştı.

Bahreyn Haber Ajansı’na (BNA) göre, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bildiride “yurtdışında savaşan gruplara aldatılarak katılan ve şu anda çatışma alanlarında bulunan vatandaşların iki haftayı geçmeyecek bir süre içinde bir an önce ülkeye dönmeleri gerekir” denildi.

İçişleri Bakanlığı, verilen sürenin dolması halinde ülkeye dönmeyen savaşçılar hakkında terörle mücadele kapsamında ülke güvenliğine tehdit oldukları gerekçesiyle “vatandaşlıktan çıkarılma” dâhil tüm yasal önlemlerin alınacağını belirtti.

Bakanlık Bahreynlilere “yanlış” dini nedenlerle savaş alanlarına yönlendirilmekten uzak durmaları çağrısı yaptı.

Bahreyn bu bildiriyle, Suudi Arabistan’ın ardından yurtdışında savaşan vatandaşlarına süre tanıyan, aksi takdirde sert önlemler alacağını belirten ikinci Körfez ülkesi oldu.

Suudi Arabistan da 7 Mart 2014’te yayınladığı bildiride yabancı ülkelerde savaşan vatandaşlarına ülkeye geri dönmeleri için 15 gün süre tanıdığını, belirlenen süre içerisinde dönmeyen kişilerin ise hapis cezasına çarptırılacağını duyurmuştu.

Bilindiği gibi Bahreyn'de 2011'den bu yana devam eden barışçı gösteriler Suudi Arabistan ile bazı bölge ülkelerinin askeri destekleriyle beraber, şiddetle bastırılırken yüzlerce gösterici sırf gösteriye katıldıkları gerekçesiyle cezaevine atılmış bulunuyor. Gösteriler ağırlıkla nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiiler tarafından yapılıyordu. Bahreyn yönetiminde azınlıktaki Sünni kesimden bir kral bulunmakta.

Kaynak: Al Jazeera ve BNA