Bahreyn'de gösterilerin yıl dönümü olan 14 Şubat'ın ilk saatlerinde binlerce kişi, İnci Meydanı'na akın etti.

 

Geçen yıl başlayan gösterilerin odağında yer alan başkent Manama'daki İnci Meydanı'nda gösteri yapmak isteyen protestoculara polis izin vermedi. Sitra semtinden bir gösterici kolluk kuvvetlerinin göz yaşartıcı gaz ve sersemletici bombalarla saldırdığını ifade ediyor.

 

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada göstericilerin, molotof kokteyli ve taşlarla kolluk kuvvetlerine karşılık verdiği belirtildi.

 

'VAZGEÇMEYECEĞİZ!'

Yoğun bir şekilde kullanılan biber gazından kaçmak için diğer göstericilerle birlikte bir eve sığınan Nader Abdul İmam "Vazgeçmeyeceğiz!" dedi.

 

"Halk rejimin devrilmesini istiyor" şeklinde sloganların atıldığı gösteride, demokratik rejim isteği dillendirildi. Ana muhalefet partisi El Vefa'nın lideri Ali Salman "Köleler ve efendiler arasında diyalog söz konusu olamaz" diyerek rejimin bir an önce son bulması gerektiğini vurguladı.

 

Görgü tanıklarının anlatımına göre, yaralanan eylemcilerin büyük bir çoğunluğu tutuklanma korkusu nedeniyle hastaneye dahi gidemedi. Hükümet daha önce hastanede tedavi gören kişileri tutuklamakla kalmamış, onları tedavi eden doktorları da tutuklamıştı.

 

AF ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA

Dün Uluslararası Af Örgütü de yaptığı açıklamada, Bahreyn'de insan hakkı reformlarının yapılmadığını, gösteriler sırasında birçok insan hakkı ihlalinin yaşandığını belirtti.

 

BAHREYN'DE DURUM NEDİR?

Bahreyn'de Arap Baharı'nın ilk döneminde yükselen protesto dalgası, Suudi Arabistan'ın zırhlı araçları ve aralarında Katar'ın da bulunduğu körfez ülkelerinin desteği ile şiddetli bir şekilde bastırılmıştı. Geçen yıl Şubat ayında başlayan gösterilerde en az 60 kişinin öldürüldüğü bildiriliyor.

 

Bahreyn güvenlik güçlerinin önemli bir kısmı çoğunlukla ülke dışından gelen göçmenlerden oluşturuluyor. Göstericilerin büyük bir bölümünü ise, ülkede çoğunlukta olan ve aynı zamanda Sünni monarşi tarafından ayrımcılığa uğrayan Şii nüfus oluşturuyor.

 

İngiltere ve ABD, ülkeye yüklü miktarda silah satışı yapıyor. Ayrıca Bahreyn'de ABD'nin 5.filosu bulunuyor.

 

Şiilerin çoğunlukta olduğu Bahreyn, ülkenin önemli bir kısmının sahibi olan kraliyet ailesi tarafından yönetiliyor. Kral Hamad bin İsa el-Halife'nin hükümeti, siyasi reform yapma vaatlerini yerine getirdiklerini iddia ediyor. Ancak insan hakları grupları ve muhalifler, reformların oldukça yetersiz olduğunu söylüyor.

 

Yaklaşık 800 bin nüfuslu Bahreyn'de geçen yılki gösterilerde aralarında milletvekili, futbolcu, doktor ve halktan insanların bulunduğu yüzlerce kişi tutuklanmıştı. (ETHA)