Basra Körfezi’nin zengin petrol emirliklerinden Bahreyn’de kalabalıklar demokrasi talebiyle tekrar sokaklara döküldü.

Barışçıl başlayan gösterilere polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale ederken, protestoların birçok kente yayıldığı öğrenildi.

Ülkeden güvenlik kuvvetlerinin ablukası nedeniyle halkın evlerinin önüne serdiği halılarda oturarak ve yol kenarlarında da trafiği aksatmadan dizilerek pasif direnişe geçtiği haberleri geliyor.

Muhalifler, 1 milyon 250 bin nüfuslu ülkede, 40 ayrı noktada 60 gösterinin gerçekleştiğini açıkladı.

Çoğunluktaki Şii nüfusun, Sünni kraliyet ailesinin yönetimi altında yaşadığı ülkede, yaklaşık 2.5 yıl önce benzer görüntüler yaşanmış, olağanüstü hal ilan edilmişti.

Devamında Suudi Arabistan bu ülkeye asker göndermiş ve olayları geçici bir süre bastırmıştı.

BAE VE BAHREYN'DEN KATLİAMA DESTEK

Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'den yapılan açıklamada Mısır'da askeri yönetim tarafından yapılan katliama destek verildi.

BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "geçiş sürecinde azami bir biçimde kendine hakim olan Mısır yönetiminin önlemler anlamasının anlayışla karşılandığı" söylendi. BAE, dün yaşanan olayların "şiddetin ve tahrikin dilini konuşan aşırı siyasi grupların suçu" olduğunu ileri sürdü. BAE, tarafları ulusal diyalog ve uzlaşmaya çağırdı.

Bahreyn'den yapılan açıklamada ise, Mısırlı yetkililer tarafından barışı ve istikrarı yeniden sağlamak için alınan önlemlerin Mısır yurttaşlarının hakkını korumak için olduğu öne sürüldü.

BAE ve Bahreyn, bölgede Suudi Arabistan'ın etkisindeki ülkeler arasında yer alıyor. İki ülke, Muhammed Mursi'nin ordu tarafından devrilmesini de ilk kutlayanlar arasındaydı. Bahreyn'de Sünni krallığa karşı başlayan ayaklanma Suudi tanklarının ülkeye girmesiyle bastırılmaya çalışılmıştı.