MANAMA- Bahreyn'de El Halife rejimine karşı gösteriler bütün baskılara rağmen devam ediyor. Sünni rejimin Şiilere sistematik ayrımcılık uyguladığı ülkede, Şiilerin ağırlıklı olarak yaşadığı yerleşim yerleri protestoların başını çekiyor.

 

Dün ülkedeki Şii bölgelerde polisle çatışan aktivistler, muhalefet liderlerinin ve insan hakları aktivistlerinin serbest bırakılmasını istedi.

 

Rejimin yoğun şiddetine, molotof kokteyli ile cevap veren göstericilerin sık sık "Halk rejimin düşmesini istiyor!" sloganını attıkları duyuldu.

 

Kolluk kuvvetlerinin biber gazı bombası ve gerçek mermi kullandığı, birçok göstericinin yaralandığı haberi geliyor.

 

Halihazırda Bahreyn İnsan Hakları Merkezi'nin iki başkanı da tutuklu durumda. Kurumun eski başkanı Abdulhadi al-Khawaja, 20 aktivistle birlikte yeniden yargılanma talebiyle kesintili olarak üç aydır açlık grevinde bulunuyor.

 

Görgü tanıkları, bazı Şii kasabalarında onlarca göstericinin muhalif eylemlerin liderliğini üstlenen 14 Şubat Hareketi'nin çağrısıyla sokaklara döküldüğünü belirtti.

 

Bazı göstericilerin sokaklarda araç lastiklerini ve çöp kutularını yaktığı ifade edildi.

 

Göstericilerin, cezaevinde açlık grevi yapan Abdulhadi el Havace ve geçen hafta Twitter'da hükümeti eleştirdiği gerekçesiyle tutuklanan Nebil Receb gibi muhaliflerin posterlerini taşıdığı bildirildi.

 

ABD REJİMİN YANINDA

Suriye ve Libya'daki rejim karşıtı güçleri destekleyen ABD ve Batı ise, Bahreyn'deki barışçıl sokak muhalefetinde ısrar eden muhalefeti desteklemek bir yana dursun muhalefetin şiddetle bastırılması için silah yardımında bulunuyor.

 

En son olarak geçtiğimiz günlerde ABD'li yetkililer ülkeye silah satışının yeniden başladığını duyurmuş, bunun "bölge güvenliği için çok önemli" olduğunu iddia etmişlerdi.

 

İran'ın oldukça yakınında bulunan Bahreyn, 60 yıldan uzun bir süredir ABD'nin 5. Filo'suna da ev sahipliği yapıyor. (ETHA)