Nüfusunun çoğunluğu Şii olan ve Sünni azınlıktan bir kral diktatörlüğünün hüküm sürdüğü Bahreyn Suudi Arabistan’ın eyaleti olacak. Halk isyanlarını Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirliklerinin gönderdiği askerlerle kanlı şekilde bastıran Kral kendini kurtarmak için Bahreyn’i Suudi Arabistan’la birleştirme kararı aldı. Böylece Şii nüfus Suudi Arabistan içinde azınlık durumuna düşürülmüş olacak.

 

Amerikan 5. Filosunun da bulunduğu Bahreyn’in Kralı Hamad bin İsa Al-i Halife’nin Bahreyn’in konfederasyon çerçevesinde Suudi Arabistan’a ilhakını onayladığı bildirildi.

 

Yakın Doğu Haber’in El Alem televizyonuna dayandırdığı haberine göre Cenadiriye Kültür Festivali çerçevesinde Suudi Kralı Abdullah’la bir araya gelen Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al-i Halife, Bahreyn’in Suudi Arabistan’a ait bir federal bölge haline getirilmesini kabul etti.

 

Bahreyn yönetiminin resmi yayın organı niteliğindeki el-Eyyam gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Necib el-Ahmer’in de bu haberi doğrulayarak bu durumun bir deklarasyonla Bahreyn Kralı tarafından ilan edileceğini açıkladığı bildirildi.

 

Kardeşi Bahreyn Kralı Halife’nin danışmanlığını yapan el-Eyyam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necib el-Ahmer, Bahreyn’in Suudi Arabistan’a katılmasını öngören anlaşmanın Suudi Arabistan’da düzenlenen Cenadiriye toplantısında koordine edildiğini belirterek, bu konuyla ilgili olarak daha önce de birçok kez görüşmeler yapıldığını söyledi.

 

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa’nın Suudi Kralı Abdullah’ın önerisi üzerine konuyu incelemeye aldığını; ancak halkın Suudi yönetimine olan tepkisi ve Suudi Arabistan’a katılma planının yasa dışılığı sebebiyle konunun şimdiye kadar gizli tutulduğunu söyledi.

 

Hukuk uzmanları, planın uygulamaya konulabilmesi için Suudi Arabistan’la birleşme kararının referanduma sunulması gerektiğini belirtiyorlar.

 

Bahreyn'in Kralının Suudi Arabistan'a katılma yönünde temaslarda bulunduğu haberi şubat ayı başında basına sızmıştı.

 

( Bahreyn’deki son durumla ilgili bir haber burada >>> )