Irak Federal Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin 25 Eylül’de gerçekleştirmeyi kararlaştırdığı bağımsızlık referandumunu konuşmak üzere Türkiye ve İran gibi komşu ülkelere heyet göndereceği açıklanmasından sonra, Tahran’da sert yanıt geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, bağımsızlık referandumuna ilişkin görüşmelere “kapalı olduklarını” bildirdi.

Tahran’da basın toplantısı düzenleyen Behram Kasımi, söz konusu bağımsızlık referandumuyla ilgili tavırlarının değişmeyeceğini belirterek bu konuda görüşmelere kapalı olduklarını söyledi.

Rudaw’a göre, Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün, ülkesi için çok önemli olduğunu ifade eden Kasımi, “Irak’ın toprak bütünlüğü, o ülkede yaşayan herkesin yararınadır. Bu durumun değişmesi, kriz ve istikrarsızlığa neden olabilir” şeklinde konuştu.

Haberde, “İran İslam Cumhuriyeti ruhani lideri Ali Hamaney, Kürdistan Bölgesi’nde bağımsızlık referandumu düzenlemesine karşı olduklarını açıklamış ve bunun ABD’nin, Irak’ı parçalamaya yönelik bir planı olduğunu savunmuştu” denildi.

Federal Kürdistan Bölgesi Yönetimi, bağımsızlık referandumuna ilişkin temaslarda bulunmak üzere komşu ülkeler ile ABD ve Avrupa ülkelerine heyet gönderileceğini açıklamıştı.

TÜRKİYE DE KARŞI

Daha önce Türkiye’den de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna karşı açıklamalar yapılmıştı. Erdoğan "“Erbil’de yapılacak olan referandumu doğru bulmuyorum. Bu konuyla ilgili olarak Kuzey Irak Yerel Yönetimine düşüncemizi ilettik. Çünkü yarın Kuzey Irak Yerel Yönetimi bundan pişman olacak. Zira Barzani ve Kuzey Irak Yerel Yönetimi henüz buna hazır olmadığı gibi bu Irak’ın bütünlüğüne de aykırı bir adımdır. Bizim bütün derdimiz de Irak’ın toprak bütünlüğünü de sağlamaktır" demişti.

Kürdistan coğrafyası Türkiye, Irak, İran ve Suriye arasında dörde bölünmüş durumda ve 40 milyondan fazla nüfusu olan Kürtlerin diğer birçok özgür halk gibi kendi bağımsızlıklarını kazanmasının engellenmesi bu ülkelerin temel dış politikasını oluşturuyor.