Türkiye'de hükümet sınır ötesi operasyon yetkisinin bir yıl uzatılmasını isterken Irak hükümeti bunun Irak'ın egemenliğinin çiğnenmesi anlamına geleceğini bildirdi ve ülkeye yabancı güçlerin girişini yasaklamaya karar verdi.

 

Irak Hükümeti topraklarındaki yabancı birlikleri ve üsleri kapatmaya ve yabancı güçlerin girişini yasaklamaya kararı aldı.

 

Fırat Haber Ajansı'nın AFP'ye (Fransız Haber Ajansı) dayandırdığı habere göre, bu yöndeki kararı Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbag açıkladı.

 

Debbag, hükümetin parlamentodan "geçmişte yabancı ülkelerle imzalanan ve Irak topraklarında yabancı güçler ile askeri üslerin varlığına yol açan sözleşmelerin iptal edilmesi" yönünde talepte bulunduğunu belirtti.

 

Haberde bir diğer yetkilinin sözlerine referans verilerek "bu kararın Duhok'taki Türk askeri birliklerini hedef aldığı" yazıldı.

 

Türkiye'de ise hükümet 17 Ekim'de süresi dolacak olan sınır ötesi harekat yetkisinin uzatılması için Başbakanlık tezkeresini dün Meclis Başkanlığı'na sundu. Tezkere 4 Ekim'de TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.

 

Irak ise bu konuda hükümet sözcüsünün imzasıyla yaptığı yazılı açıklamada tezkerenin Irak'ın egemenliğini çiğneme anlamına geleceğini bildirdi.

 

"Türk Hükümeti'nin bu talebi, komşuluk prensibine ve iki ülke arasındaki iyi ilişkilere aykırıdır. Irak'ın güvenliği ve egemenliğini çiğneme anlamına gelir. Irak Bakanlar Kurulu, Irak'ta herhangi bir askeri üs veya varlığı kabul etmeyecektir. İsyancılara yönelik kovalama adı altında Irak'a asker girmesini reddeder.

 

"Bakanlar Kurulu, Irak Parlamentosu'na bu hususla ilgisi olan ülkelerle daha önce yapılan anlaşmaları iptal etmesi veya uzatmamasını tavsiyede bulunacaktır."

 

Irak Merkezi Hükümeti'nin başında bulunan Başbakan Nuri El Maliki birkaç gün önce AKP Kongresi için yapılan daveti geri çevirmişti.

 

Irak Başbakanı Maliki temmuz ayında Bağdat'taki Polis Akademisi'nde yaptığı konuşmada, komşu ülkelerin uçaklarının Irak hava sahasını ihlal ettiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu söylemişti. (Bianet)