Bağdat ile Ankara arasındaki gerilim giderek tırmanırken Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, Başbuğ'un tutuklanmasını hatırlatarak, 'Bu Türkiye'nin iç sorunu. İç işlerimize karışmasınlar. Aksi durumda sorunlar istemediğimiz ölçüde şiddetlenecektir' dedi

El- Alem televizyonuna demeç veren Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, bazı Türk yetkililerin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi “Irak’ın en büyük sorunu” olarak nitelemesine tepki göstererek, Türkiye’nin bu tutumunun Irak’ın iç işlerine karışmak anlamına geldiğini söyledi.

Ali Debbağ, “Türkiye ile olan iyi ve dostane ilişkilerimiz dikkate alındığında Sayın Erdoğan ve diğer Türk yetkililer bilmelidir ki birtakım hassas meseleler ve iç işlerimize müdahaleler Türkiye’nin ve ikili ilişkilerin faydasına olmayan reaksiyonlara sebep olmaktadır” uyarısında bulundu.

Türkiye’nin Irak’la ilgili olarak müdahaleci tutumundan vazgeçmesini umduğunu belirten Debbağ, “Bu tür tutumlara son verilmemesi halinde meseleler bizim istemediğimiz ölçüde şiddetlenecektir. Biz, Türkiye ile ilişkilerimizin bozulmasını istemiyoruz” dedi.

Türkiye’nin, Irak’ta yaşanan olayların Irak’ın iç meselesi olduğunu anlaması gerektiğini belirten Debbağ, “Türkiye’de de iç sorunlar var, bu ülkede genelkurmay başkanı tutuklandı. Ama biz bu meseleyi Türkiye’nin bir iç sorunu olarak görüyoruz” dedi.

Irak Başbakanı’na suikasttan hakkında tutuklama kararı bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi’ye Ankara’nın verdiği destek Bağdat yönetimini rahatsız etmişti. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Irak Dışişleri’ne çağrılmış ve “İç işlerimize karışmayın” diyerek protesto notası verilmişti.

 “TÜRKİYE BİRİLERİNE AVUKATLIK YAPMASIN”

Her ülkede birtakım iç sorunlar yaşanabileceğini hatırlatan Ali Debbağ, “Türkiye kendini birilerinin avukatı olarak görmesin. Biz kendi sorunumuzu kendimiz çözeriz. Eğer dostlarımızın yardımına ihtiyaç duyarsak seçilmiş Irak hükümeti bunu dostlarından talep eder. Türkiye kabul edilemez tutumlar sergilememelidir; çünkü halkıyla hükümetiyle Irak bu tutumu kabul etmemektedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE, IRAK’TAN ÖZÜR DİLEMELİDİR”

Türk yetkililerin son açıklamalarından dolayı Türkiye’nin Irak’tan özür dilemesi gerektiğini belirten Ali Debbağ, “Türkiye, bu açıklamaları ve tutumuyla ikili ilişkileri gerginleştirmek yerine Irak halkından özür dilemelidir” dedi. Son gelişmeler üzerine Türk ve Iraklı yetkililer arasında temaslar kurulduğunu; ancak Türkiye Başbakan Yardımcısının Nuri el-Maliki ile ilgili açıklamasının kendilerini şaşırttığını belirten Debbağ, Türkiye’nin Irak konusunda geçmişten beri taşıdığı kaygıları anladıklarını ancak Türkiye’nin bu kaygılarının başkalarının iç işlerine müdahale noktasına taşımaması gerektiğini söyledi.

Ali Debbağ, Irak’ın artık ülkesinin iç işlerine karışıldığı dönemleri geride bıraktığını da belirterek, Türkiye’den dost bir komşu ülke olarak kalmasını ve Irak’ın iç işlerine karışarak, ikili ilişkileri bozmamasını beklediklerini ifade etti.

Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, “Biz Türkiye’den bu tür açıklamalardan vazgeçmesini istiyoruz; ille de özür dilemelerini de beklemiyoruz; ama eğer onlar tutumlarını değiştirmezlerse bu, iki taraf arasındaki iyi ilişkilerin devam ettirilmesini istemedikleri anlamına gelecektir” diye kaydetti. (ANF)