Irak merkezi yönetimi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki havalimanlarında uçuşların durdurulması kararının yürürlüğe girdiğini duyurdu.

IKBY Başkanı Mesud Barzani, hiçbir sınır kapısının Bağdat yönetimine teslim edilmeyeceğini açıklamıştı.

Irak Parlamentosu'nun, bağımsızlık referandumuna yönelik yaptırımlar çerçevesinde, Kürdistan bölgesine yapılacak sivil uçuşların durdurulması kararı üzerine Erbil'de bugün son uçuşlar gerçekleştirildi.

Havalimanı Müdürü Telar Faik, askeri, diplomatik ve Birleşmiş Milletler'e ait uçuşlar dışında tüm uluslararası uçuşların bugün saat 18.00'den itibaren askıya alındığını açıkladı.

Saat 18.00'den itibaren Erbil Uluslararası Havalimanı'nın yasak kapsamında sivil uçuşlara kapatıldığı açıklanırken, seyahat eden yolcular duruma tepki gösterdi.

Uçuşların durdurulmasıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Erbil Uluslararası Havalimanı Müdürü Telar Faik, askeri, diplomatik ve Birlemiş Milletler'e ait seferler dışında tüm uluslararası uçuşların bugün saat 18.00'den sonra askıya alındığını söyledi.

Irak hükümetinin referandum sonrasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki havalimanlarının uluslararası seferlere kapatılması kararını eleştiren Faik, "Bağdat hükümetinden sorunun çözülmesi konusunda şimdiye kadar herhangi bir heyet bizimle temas kurmadı. Bizimle bu konuda temas kurmalarını bekledik. Irak Sivil Havacılık Kurumu'nun talimatıyla Erbil ve Süleymaniye'deki uluslararası uçak seferleri saat 18.00'den itibaren askıya alınacak. Bu karardan sadece Kürdistan bölgesi değil, tüm Irak zarar görecek. En kısa zamanda bu kararın iptal edilmesini istiyoruz. Erbil Uluslararası Havalimanı'na sadece askeri, diplomatik ve Birleşmiş Milletler'e ait uçaklar sefer yapabilecek" dedi.

BARZANİ RET CEVABI VERMİŞTİ

IKBY’nin 25 Eylül’de düzenlediği bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat'ta bulunan merkezi hükümet Bölgesel Kürdistan Yönetimi'nden sınır kapılarını ve havalimanlarını teslim etmesini istemişti.

İki gün önce havalimanlarının Bağdat'a bırakılması talebini reddeden Erbil'den yeni bir adım geldi. Bölgesel Yönetim hükümeti sınırların da havalimanları gibi Bağdat'a teslim edilmeyeceğini duyurdu.

Bağdat yönetimi ayrıca diğer ülkelerden IKBY’e olan uçuşlarını da durdurmalarını istemişti. Türkiye'de bugün 18.00'den itibaren Erbil'e yapılan bütün uçuşları durduracak.

Kuzey Irak yönetimi 25 Eylül tarihinde referanduma gitmişti. Bağdat yönetiminin şiddetle karşı çıktığı ve anayasaya aykırı ilan ettiği bağımsızlık referandumunda yüzde 92 oranında "evet" oyu kullanılmıştı.