Azerbaycan’ın başkenti Bakü merkezli Azatlıq (Özgürlük) Radyosu’nda çalışan ve geçen Aralık ayında tutuklanarak cezaevine gönderilen gazeteci Hatice İsmailova, PEN Amerika Merkezi’nin ifade özgürlüğü ödülüne layık görüldü.

PEN Amerika’nın New York’taki merkezinde yapılan ödül törenine katılan Özgürlük Radyosu’nun Azerbaycan temsilcileri, altı aydır cezaevinde bulunan gazeteci Hatice İsmailova adına ödülü kabul etti.

Her yıl verilen “PEN Barbara Goldsmith” ödülünün, tutuklanan ve cezaevinde bulunan muhalif gazetecileri cesaretlendirmek, düşünce ve ifade özgürlüğü alanında katkı sağlamalarını devam ettirebilmek amacıyla verildiği açıklandı.

Ödül töreninde konuşan Özgürlük Radyosu’nun Azerbaycan Direktörü Kenan Aliyev, gazeteci Hatice İsmailova’nın tutuklanmasına gerekçe gösterilen suçlamaların yalan ve iftiradan ibaret olduğunu söyledi.

Gazeteci İsmailova’nın tek “suçunun” ülkedeki iktidarın karıştığı yolsuzlukları araştırmak ve elde ettiği somut verileri ifşa etmek olduğunu dile getiren Kenan Aliyev, “Azerbaycan iktidarı, istediği kişiyi susturabilme gücünde olduğunu sandığı için, Hatice İsmailova hapistedir” dedi.

ÜLKEDEKİ EN CESUR KADIN GAZETECİ

Azerbaycan’ı yöneten İlham Aliyev ve ailesiyle ilgili ortaya çıkan yolsuzluk iddialarını büyük bir sebat ve titizlikle araştıran Hatice İsmailova, ülkedeki en cesur kadın gazeteci olarak gösteriliyor. Araştırmalarının ardından ortaya çıkan gerçekler neticesinde İsmailova’yı susturmak için şantaj uygulanmak istendi ve 2012 yılında kendisini bir erkekle cinsel ilişkiye girerken gösteren gizlice çekilmiş olan bir film, muhalefete ait olduğu imajı veren ama aslında sahte ve amaca yönelik kurulmuş bir sitede yayınlandı.

İsmailova, aleyhindeki itibarsızlaştırma ve karalama kampanyasına boyun eğmedi, gazetecilik görevinden vazgeçmedi ve savcılığa başvurup kendisine şantaj yapıldığından şikâyetçi oldu. Kendi araştırmasını yürüttü ve devlet telekom şirketinin, evine gizlice kamera yerleştirdiğini ortaya çıkardı.

Hatice İsmailova Bakü’deki Azatlıq Radyosu’nda görevine devam ederken, son olarak bir kişiyi “intihara sürüklediği” iddiasıyla geçen Aralık ayında gözaltına alınarak tutuklandı. Altı aydır mahkeme karşısına çıkarak yargılanmayı bekleyen gazeteci İsmailova’nın tutukluluk süresi ise iki kez uzatıldı.

Uluslararası Af Örgütü, İsmailova’nın tutuklanmasını Azerbaycan’da “özgür basının susturulması” olarak nitelendirmişti.

TUTUKLAMANIN ARDINDAN POLİS BASKIN DÜZENLEMİŞTİ

Hatice İsmailova’nın tutuklanmasından birkaç hafta sonra, Bakü’deki Azatlıq Radyosu’na polis tarafından baskın düzenlenmişti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in sözcüsü Azerice yayın yapan Radyo Azadlıq’ın çalışanlarını “ihanetle” çalışmakla suçlamıştı.

AFP’ye konuşan Radyo Azadlıq’ın direktörü Kenan Aliyev, baskını gerçekleştiren silahlı polislerin ellerinde kapatılabileceklerine dair mahkeme kararı bulunduğunu belirterek, “Bu yaşananlar, Azerbaycan’da medyaya uygulanan baskının yalnızca bir kısmı” demişti. (Demokrat Haber)