Azerbaycan'da dört gün önce bıçaklı saldırıya uğrayan gazeteci-yazar Rafik Tağı, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

 

ÖLÜM FETVASI VARDI

 

Azeri kökenli İranlı müçtehitlerden Ayetullah Fazıl Lenkerani “Senet Gazeti” adlı gazetedeki yazısında Peygamber’e ağır hakaretlerde bulunduğu iddiasıyla 2006 yılında Rafik Tağı hakkında ölüm fetvası vermişti.

 

Ayetullah Fazıl Lenkerani, fetvasında şu ifadelere yer verdi:

 

 “Bi ismihi teala

 

Bir müslümanın çocuğu olan bu şahıs, söz konusu itiraflarıyla mürtet olmuştur. Peygamberlere sövmesinden dolayı kafir olan bu şahsı öldürmek gücü yeten herkes için vaciptir. Bu hüküm, bu ifadeleri yayımlayan söz konusu gazetenin sorumluları için de geçerlidir. Allah, İslam’ı ve Müslümanları düşmanların şerrinden korusun. Kafirler istemese de Allah Nurunu tamamlayacaktır.”

 

HAPİS YATTI

 

2006 yılında ''Avrupa ve Biz'' adlı ilgili yazısından dolayı Rafik Tağı milletin dini ve milli duygularına saygısızlık etmek suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezasının 8 ayını çektikten sonra serbest bırakılmıştı.

 

Azerbaycan basınında çıkan haberlerde, başkent Bakü'nün Hatai semtinde 4 gün önce uğradığı bıçaklı saldırıda ağır yaralanan Tağı'nın, tedavi gördüğü hastanedeki müdahaleye rağmen öldüğü bildirildi.

 

Evinin yakınındaki bir otoparkta, 19 Kasım'da aldığı bir bıçakla yaralanan Rafik Tağı’nın tedavi gördüğü hastanenin doktorları gün içinde yapılan tetkiklerde normal olan durumunun daha sonra ağırlaştığını belirtti.

 

Azerbaycan'ın yerel televizyon kanalı ANS'ye, tedavi gördüğü hastanede iki gün önce açıklamada bulunan Tağı, gazetede yayımlanan yazılarıyla ilgili olarak bıçaklanmış olabileceğine işaret ederek, ''İran ve Globalleşme'' adlı makalesi nedeniyle saldırıya uğramış olma olasılığından söz etmişti.

Rafik Tağı bugün gözyaşları içinde toprağa verildi. Çeşitli ülkelerden saldırıyı kınayan açıklamalar yapılırken Azerbaycan hükümetinden resmi bir açıklama yapılmadı.