Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Avusturya Parlamentosu, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı devleti idaresindeki Ermenilerin maruz kaldığı etnik temizlik ve toplu katliamları soykırım olarak niteleyerek kınama kararı aldı.

Parlamento, Osmanlı İmparatorluğu döneminde gerçekleştirilen 1915 Soykırımı’nı resmen tanıyan önergeyi kabul etti.

Avusturya Parlamentosu’nu oluşturan altı farklı siyasi partinin üyesi olan parlamenterlerin onayladığı önergede, 100 yıl önce Avusturya-Macar devletinin Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefiki konumunda olduğu ve bu bağlamda, insanlığa karşı işlenen soykırım gibi suçları tanıyarak kınamanın Avusturya’nın da sorumluluğu olduğu belirtildi.

Türkiye’ye çağrıda bulunulan önergede, “Geçmişinin bu karanlık ve acı dolu bölümüyle yüzleşmek ve Osmanlı devleti idaresindeki Ermenilere karşı işlenen soykırım suçunu kabul etmek Türkiye’nin görevidir” denildi.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, 24 Nisan 2015’in Osmanlı devleti tarafından bir buçuk milyon Ermeninin soykırıma maruz bırakılmasının yüzüncü yıldönümü olduğu vurgulanan önergede ayrıca, Osmanlı yurttaşı olan Pontus Rumları ile Süryani, Arami ve Keldani halklarına uygulanan zorunlu göç ve toplu katliamlarda hayatını kaybedenlerin de saygıyla anıldığı kaydedildi.

Parlamento’da dün kabul edilen ve bugün Meclis Başkanı Doris Bures’in yaptığı oturum açılış konuşmasının ardından Parlamento’da okunan önergede, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin tesis edilmesinin desteklendiği belirtilerek, bu doğrultuda Türkiye’ye tarihi gerçeklerle yüzleşme çağrısı yapıldı.

Başkanı Doris Bures’in yaptığı konuşmanın ardından ayrıca, 1915’te hayatını kaybedenler için Parlamento’da bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

KARAR ERMENİSTAN’DA MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Avusturya Parlamentosu’nun Türkiye’yi 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımaya davet eden önergeyi kabul etmesi Ermenistan’da memnuniyetle karşılandı. Parlamento’nun bugünkü oturumunda okunan önergeye ilişkin olarak açıklamada bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Bakan Nalbandyan açıklamasında, Avusturya-Macar devletinin Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefiki konumunda olduğunu ve bu bağlamda, Avusturya’nın tarihsel sorumluluğunu yerine getirerek, yaşanan korkunç gerçekliği resmen soykırım olarak tanıdığını kaydetti.

Bakan Nalbandyan, Avusturya’nın bu adımla, soykırımların ve insanlığa karşı işlenen suçların önlenmesi konusunda önemli bir katkıda bulunduğunu dile getirdi.

BİR ÜLKE DAHA SEYFO’YU RESMEN TANIDI

Uluslararası Süryani haber ajansı AINA, Avusturya Parlamentosu’nda kabul edilen önergeyle, Süryani Soykırımı’nın (Seyfo) bir ülke parlamentosunda daha resmen tanındığını duyurdu.

AINA haberinde, Uluslararası Soykırım Araştırmacıları Birliği tarafından 2007, İsveç Parlamentosu tarafından 2010, Ermenistan Parlamentosu tarafından Mart 2015 tarihlerinde resmen kabul edilen Süryani Soykırımı’nın, son olarak Avusturya Parlamentosu’nda dün kabul edilen önergeyle resmen tanındığını açıkladı.