Avustralya’nın Sydney kentinde şehir merkezindeki bir Kafeye giren kimliği belirsiz kişi ya da kişiler içeride bulunanları rehin aldı. Kafenin pencerelerine, üzerinde Arapça yazılar bulunan siyah bayraklar asıldı. Rehinelerden üçü ise mağazadan kaçmayı başardı.

Baskına uğrayan Lindt Chocolate cafesi Avustralya Merkez Bankası ile pek çok bankanın bulunduğu  Martin Place’de bulunuyor. Polis, Yeni Güney Galler Parlamentosu’na da çok yakın olan bölgeyi kordonla çevirerek giriş çıkışlara kapattı. Lindt Avustralya yetkilisi, baskın sırasında cafede 10 görevli ile muhtemelen 30 müşterinin bulunduğunu söyledi.

Sydney polisi saldırgan ile temasa geçildiğini söyledi. Kendilerine iletilen talepler konusunda bir açıklama yapmayan New South Wales Yardımcı Komiseri Catherine Burn, içerideki rehinelerin sayısı için “30dan daha az” ifadesini kullandı.

Parlamento ve bankalar da olası bir terörst saldırıya karşı önlem olarak boşaltıldı. Martin Place’e giden otobüs ve tren seferleri durdurulurken kentin ünlü opera binası da tahliye edildi ve kapatıldı. Opera binasında şüpheli bir paketin bulunduğu belirtiliyor.

Yerel televizyonlar, mağazadaki müşterilerin ellerini pencereye dayamaya zorlanmış görüntülerini yayınlıyor. Polis, twitter’dan yaptığı duyuruyla sivil halkın bölgeye yaklaşmamasını istedi. Aralarında SWAT timlerinin de bulunduğu çok sayıda polis bölgede geniş önlem aldı.

Avustralya, ABD’nin Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı oluşturduğu uluslararası koalisyona destek veriyor. Ancak cafede rehine operasyonunu gerçekleştirenler IŞİD mensubu olup olmadıkları henüz bilinmiyor.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott yazılı bir açıklama yaparak, Avustralya vatandaşlarından sakin olmalarını istedi ve “Güvenlik güçlerimiz bu tür olaylara profesyonelce yanıt verecek eğitime ve donanıma sahiptir” dedi. Rehine krizini ‘derin endişe uyandırıcı’ diye niteleyen Abbott milli güvenlik komitesini topladı.