Avustralya’lı yetkililer Türkiye’de gözaltında olduğu iddia edilen IŞİD üyesi Neil Prakash’ın iade edilmesini talep etti.

Prakash’ın Suriye’den Türkiye’ye geçmek isterken yakalandığı öne sürüldü.

Avustralya Yayın Kuruluşu’na (ABC) konuşan bir kaynağın Ebu Halid el Kambodi adını kullanan Prakash’ın birkaç hafta önce Türkiye’de yetkililere teslim olduğunun iddia edilmesi üzerine Avusturalya hükümeti harekete geçti.
 
Avustralya hükümeti, Türkiye’de tutulduğu öne sürülen IŞİD’in üst düzey yöneticilerinden Neil Prakash’ın iade edilmesini talep etti.
 
Cumartesi günü yapılan açıklamada, IŞİD için savaşan Prakash’ın Türkiye’de gözaltına alınarak ardından tutuklandığı bilgisi verildi.
 
Avustralya’lı çete yöneticisi Prakash’ın 2013 yılında IŞİD’e katıldığı, örgüt için cihatçı topladığı ve Avustralya’da saldırılar planladığı belirtildi.
 
Avusturalya Başbakanı Malcolm Turnbull’un hükümetin söz konusu haberle ilgili yorum yapamayacağını, konunun bir istihbarat meselesi olduğunu söyledi.
 
New York Times, ABD’nin, Irak’ın Musul kentinde düzenlediği hava saldırısında öldüğü açıklanan Avustralyalı IŞİD üyesi Neil Prakash’ın hayatta olduğunu ve bir Ortadoğu ülkesinde gözaltına yakalandığı duyurdu.
 
NEIL PRAKASH KİMDİR?
 

Fiji-Hindistan ve Kamboçya asıllı Avustralya vatandaşı Prakash, 2012 yılında Budizm'den İslamiyet'e geçmiş, 2013 yılında da Suriye'ye gitmişti. Burada Ebu Halid el Kambodi adını alan Prakash, ABD'nin “öldürülecekler listesi”ne girmişti. IŞİD’in propaganda videolarında da görülen Prakash, örgüte Avustralya'dan militan toplayan en üst düzey isimdi. Prakash'ın, 2015 ve 2016 yıllarındaki Anzak Günü'ne yönelik engellenen saldırı planlarına dahil olduğu belirlenmişti.

(Kaynak: Özgürlükçü Demokrasi)